Arbetslösheten fortsätter att minska

Arbetsmarknad
PUBLICERAD:
Arbetslösheten i Västra Götaland fortsätter att minska.
Foto: Jessica Gow/TT
Arbetslösheten fortsätter att minska i Västra Götaland. Enligt färsk statistik var 6 procent mellan 16 och 64 år arbetslösa i april, vilket är 0,2 procentenheter lägre än april 2018.

Statistiken visar att trenden med färre inskrivna arbetslösa ungdomar mellan 18-24 år fortsätter. Det beror på att de unga gynnas av den starkare arbetsmarknaden, men också mindre ungdomskullar. I april förra året var 7 procent arbetslösa, för april i år var siffran 6,5. Lägst arbetslöshet hade Orust med 2,5 procent och högst hade Gullspång med 19,2. Snittet för riket är 7,8.

Även bland utrikes födda minskar arbetslösheten.

– Arbetslösheten fortsätter att sjunka och bland utrikes födda är det den lägsta på tio år i Västra Götaland. Antalet utrikes födda som är inskrivna har dessutom minskat varje månad de senaste året, säger Fredrik Mörtberg, analytiker, i Arbetsförmedlingens månadspressmeddelande.

I april var 50 749 personer i regionen mellan 16 och 64 år inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen, det är en minskning jämfört med april 2018 då 52 122 personer var inskrivna. Arbetslösheten i regionen under april var 6 procent, vilket är något lägre än rikets 6,7 procent.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.