• idag
  30 maj
  18°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  21°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  25°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  23°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ingenjörsstudenter skapar fler jobb med examensarbete i Sydafrika

Skola & utbildning
PUBLICERAD:
Martin Karlgren och Marcus Berglund vid företagets entré i Kapstaden.
Martin Karlgren och Marcus Berglund läser till ingenjör vid Högskolan i Skövde och under vårterminen har de gjort sitt examensarbete i Sydafrika. I förlängningen kan det leda till fler jobb inom möbelsektorn i landet.

Martin Karlgren och Marcus Berglund studerar till designingenjör respektive maskiningenjör vid högskolan. Genom det SIDA-finansierade stipendiet Minor Field Studies kan högskolestudenter göra en fältstudie utomlands inför sitt examensarbete.

– Jag hade aldrig kunnat ana för ett år sedan att jag skulle sitta i Kapstaden och göra mitt examensarbete men när chansen dök upp jobbade jag stenhårt för att det skulle gå i hamn, säger Marcus Berglund, i ett pressmeddelande från högskolan.

Projektarbetet landade hos sydafrikanska företaget Furntech, som både utbildar möbelsnickare och fungerar som inkubationscenter åt småföretagare inom möbelindustrin.

Företaget arbetar för att få sitt laboratorium ackrediterat enligt sydafrikansk standard, för att på så vis utöka småföretagarnas möjlighet att förbättra sina produkter och öka sin konkurrenskraft.

Projektet som Martin Karlgren och Marcus Berglund arbetat med handlar om att utöka företagets testlaboratorium med en ny maskin som ska testa hållfastheten i sängbottnar. Förhoppningen är att det ska leda till att fler kan få ett arbete.

– Ett stort problem i Sydafrika är den extremt höga arbetslösheten. Vårt projekt kommer att skapa ytterligare en service till småföretagen, så att de ska kunna växa på marknaden och på sikt skapa fler jobbmöjligheter till den sydafrikanska befolkningen, säger Martin Karlgren.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.