Sjukhusets nya “rallyteam”

Vård & omsorg
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Många händer behövs för att hjälpa svårt sjuka barn. Foto: Bild och Media/Skaraborgs Sjukhus
Skaraborgs sjukhus har tagit fram nya simuleringsövningar för att ge personalen tillfälle att öva på att ta hand om svårt sjuka barn. Meningen är att de ska jobba som om de vore ett Formel 1-team.

Det blir till hösten som de nya simuleringsövningarna kommer tas i bruk på Skaraborgs sjukhus. De inriktar sig på att ta hand om svårt sjuka barn från ett år och uppåt. Meningen är att teamen kring de sjuka barnen ska bli så väloljade att de kan jämföras med snabba däckbyten.

Flyter smidigt

– Den som någon gång har sett när de byter däck på en Formel 1-bil vet också att där vet alla inblandade sina roller och vad var och en ska göra. Det märks att de har tränat mycket, för arbetet flyter smidigt och snabbt, säger sjuksköterskorna Tobias Kaminsky och David Westholm, som ingår i akutmottagningens simuleringsgrupp.

Simuleringen kommer att göras så verklighetstroget som möjligt genom att de sker på samma plats som de akuta fallen kommer in. Man kommer dessutom använda sig av en liten träningsdocka i småbarnstorlek och med all apparatur som vårdpersonalen väl känner till sedan tidigare.

Rutinerna sitter

– Det är viktigt att när vi hamnar i de här situationerna med riktigt små barn så ska rutinerna sitta där, säger Tobias Kaminsky och David Westholm.

Redan sedan 2012 tränar teamen regelbundet genom att simulera akuta händelser, men med den nya rutinen ska simuleringen bli mer effektiv.

– Vi vill helt enkelt göra det vi redan gör ännu bättre.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.