Hoppa till huvudinnehållet

Årets Arne Lorentzon-stipendium delades ut

Publicerad:
Anna Leijon
anna.leijon@sla.se

Britt Andersson, Tova Martinsson Lisa Manleitner Partala från klass 8M1 på Helenaskolan och Fanny Elovson, Oscar Haglund och Mikaela Ljungkvist Design Galgen UF på Västerhöjd.
Britt Andersson, Tova Martinsson Lisa Manleitner Partala från klass 8M1 på Helenaskolan och Fanny Elovson, Oscar Haglund och Mikaela Ljungkvist Design Galgen UF på Västerhöjd. Foto: Anna Leijon

Det blev två olika mottagare av årets Arne Lorentzon stipendium - klass 8M1 på Helenaskolan och UF-företaget Design Galgen på Västerhöjd.

Förväntningarna var höga när årets Arne Lorentzon-stipendium delades ut i stadshuset entré på onsdagseftermiddagen. Som namnet vittnar om är priset instiftat av fastighetsägaren Arne Lorentzon med syftet att främja entreprenörskap i skolan. Stipendiemottagarna har valts ut bland de arbetslag och klasser i kommunala grundskolor som har ansökt om att få stipendiet. Stipendiesumman är som max 40 000 kronor och kan fördelas på en eller flera sökande.

Priset delades ut av Anna Ljungberg, tillförordnad ordförande i barn och utbildningsnämnden och Katarina Lindberg som är sektorchef för barn och utbildning. Denna gång var det två olika grupper som fick ta del av stipendiet - klass 8M1 på Helenaskolan och UF-företaget Design Galgen på Västerhöjd.

Klass 8M1 har deltagit i Nobelmuseets elevprojekt Forskarhjälpen och samlat in spindlar för att undersöka om läkemedel kan spridas via avlopp och reningsverks och hamna i organismer på land. För detta fick de motta 15 000 kronor.

– Vi trodde att vi kanske skulle få 500 kronor, så det känns kul att få så här mycket säger Tova Martinsson och Lisa Manleitner Partala, som representerade klassen.

Vad pengarna kommer gå till är ännu oklart, men kanske en resa till en forskarmässa i Göteborg.

Design Galgen UF består av Fanny Elovson, Mikaela Ljungkvist, Oscar Haglund och Victor Ljungquist och de har tillsammans skapat en hopfällbar galge och för detta fick de 5000 kronor.

– Det känns jättekul, säger de.

Artikeltaggar

Anna LjungbergArne LorentzonHelenaskolanNyheterSkövdeStipendierUng företagsamhet

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.