• idag
  30 maj
  19°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  21°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  25°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  23°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Om fältsjukhus i Afghanistan

Läsarnas
PUBLICERAD:
Läkaren Anders Nissborg redogör för sina erfarenheter från ett fältsjukhus i Afghanistan.

Försvarsutbildarna Skaraborg har arrangerat en föreläsning om en läkares erfarenheter från sin tjänstgöring som kirurg vid ett fältsjukhus. Föredraget hölls av läkaren Anders Nissborg.

Intresset för försvarsmedicin väcktes då han deltog i projekt kring uppbyggnad av ett containersystem för ett första akutmedicinskt omhändertagande av skadade. Systemet upprättades i Afghanistan och i samarbete för fortsatt vård med ett tyskt fältsjukhus.

Under hans tjänstgöring omhändertogs flera olika stridsskador som skottskador, amputerade extremiteter och andra former av splitterskador. Skadepanoraman redovisades med bilder och åhörarna fick en god orientering om de vårdåtgärder som insattes akut för att omhänderta de skadade. Öppna skador behandlades i många fall öppet efter rengöring och behandling med antibiotika i syfte att inte kapsla in infektioner.

Avslutningsvis redogjordes för olika former av transportresurser för transport av skadade, allt från militärambulanser till flygande enheter som helikopter.

Försvarsutbildarna kunde notera att en delvis ny målgrupp nåddes vid föreläsningen då en stor del andel av åhörarna utgjordes av anställda sjukvårdssoldater, reservofficerare i medicinalkåren och andra med anknytning till försvarssjukvården.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.