• idag
  30 maj
  18°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  21°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  25°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  23°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Smutsigt spel bakom Varola skolas nedläggning

Insändare
PUBLICERAD:
Det blir vansinnigt mycket dyrare för skattebetalarna att lägga ned Varola skola än att behålla den, menar insändarskribenten.
Foto: Tobias Larsson Franzén

Inbjudan har gått ut till föräldrar med barn på Varola skola och förskola, avseende "fortsatt dialog” med bun:s ordförande den 15 maj i skolan och den 17 maj information och frågestund med tjänstemän i stadshuset. Glöm dialog, det blir bara ett besked.

Den person som fortfarande lever i den villfarelsen att bun och kommunledning har beslutat nedläggning av Varola skola efter ekonomi och kvalitetsbrist samt tror att nedläggningen av skolan förr eller senare är ofrånkomlig, är mer än naiv. Det är ett smutsigt spel. Dessa människor i beredande- och beslutsställning har gjort våra barn så illa, våra gamla, ja alla som lever i Varola med omnejd. Hur mycket ska vi svälja? Jo, detta. Ökade skolskjutskostnader vid nedläggning blir 660 000 kronor per år, inte 75 000 som angavs i underlaget till beslut om nedläggning. Skolskjutsar börjar gå åt två håll ht 2019, efter två år till Svärtagården blir det dock ingen skolskjuts, det är förslaget, alla ska till Värsås, det nya rektorsområdet. Kom ihåg att någon garanti inte finns för något, det handlar om Skövde kommun.

Ytterligare kosttjänst på Värsås skola ökar med 80 000-90 000 kronor per år, Värsås skolas budgetbehov ökar dessutom med 150 000 kronor, Svärtagården med 130 000 kronor. Känns det bra? Går det att svälja lite till? Då kör vi. Vidare enligt skolchefens utredning, ”rekrytering av personal till båda skolorna påverkas med försening. Detta kan leda till svårighet att rekrytera behörig personal.” Men hallå, var inte det skälet till att bun lade ner Varola skola, svårt att få lärare? Kostnader för lärare och fritids flyttas bara över från Varola till berörd skola, ingen besparing etc. Och glöm inte upprinnelsen till det hela, den 14 september då grundskolechef och rektor gick ut med att ta bort 30 procent av lärarkåren, motsvarande en besparing på 500 000 kronor, det var "tvunget att få budget i balans", vilket tvingade bort de lojala lärarna och försatte eleverna i riskzonen att inte erhålla undervisning de har rätt till enligt skollagen. För sent kom grundskolechefen fram till att det hade räckt med 250 000 kronor.

Vid kontakt med lokala politiker angående dessa kostnader, vill en del skylla på förra nämnden, trots samma partitillhörighet eller bara att ”beslutet är redan fattat, jag kan inte göra någonting”. Det är fel, var och en som kan sin kommunallag vet detta. Och vi glömmer inte bun:s förre ordförande ”vi sparar miljoner på att lägga ned Varola skola”. Han menade även att förskolan kanske skulle in i skolbyggnaden. Men den lilla kostnad som sparas då, genom att förskolans paviljong försvinner, är mycket liten. Kommunalrådet Katarina Jonsson (M) och kommunalrådet Ulrica Johansson (C) vill att Varola ska dö ut och vill dessutom inte riskera att någon friskola tar elever från Svärtagården och Värsås skola, det är den kommunala policyn. Där har ni svaret på att friskoleinitiativ med respit om nedläggning stoppas, oavsett vem som står bakom.

Och grattis ni mottagande skolor, ökade utsikter till budget i balans med fler elever. Följaktligen blir kontentan att det blir vansinnigt mycket dyrare för skattebetalarna att lägga ned Varola skola. Så alla föräldrar, boende i Varola, Vreten och Ljunghem, ska vi sitta där och gråta i kyrkbänkarna på avslutningsdagen, lyssna till rektors tal och se våra finklädda barn kämpa sig igenom sina framträdanden mot en oviss framtid eller är det dags för plan B?

Funktionell dumhet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.