• idag
  8 juli
  11°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 juli
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   3.2 mm
 • söndag
  12 juli
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Madelen Janogy i VM-truppen

Fotboll
PUBLICERAD:
Falköpingstjejen Madelen Janogy här i Piteås dress är uttagen till VM.
Foto: Johan Nilsson/TT
När förbundskaptenen Peter Gerhardsson presenterade VM-truppen till mästerskapet i Frankrike fanns Madelen Janogy med Falköpings KIK som moderklubb med.

23-åringen som spelar för den regerande svenska mästaren Piteå kommer nu att få göra sitt första stora mästerskap på seniornivå.

Janogy hade ingen aning om hur förbundskaptenen resonerade inför uttagningen av VM-truppen och Madelen sa till efter förlustmatchen mot Rosengård på onsdagskvällen till Sportbladet:

– Jag har inte tänkt så mycket på det. Fokus har varit på matcherna och att prestera. Det är det jag kan påverka. Sen får vi se. Att jag kom med i landslaget har varit jättekul men det är otroligt tuff konkurrens.

Nu kan Madelen inrikta sig på att spela VM som en av 23 spelare som togs ut.

Janogy debuterade i landslaget mot Sydafrika i januari och sedan har hon funnits med under vårens samlingar och det kändes logiskt att hon skulle komma med.

Började i Falköping

Madelen Janogy debuterade i Falköpings KIK A-lag 2010, där blev det division 1-spel tills det att hon värvades till Mallbacken i Värmland 2014. Allsvenskt spel där i tre säsonger innan flyttlasset gick vidare till Piteå 2017. Där kom det stora genombrottet och förra säsongen tillhörde Madelen nyckelspelarna i det lag som blev svenska mästare.

Sedan landslagsdebut i vintras och nu blir det VM. Sverige möter i gruppspelet i tur och ordning Chile den 11 juni i Rennes, Thailand den 16 juni i Nice och USA den 20 juni i Le Havre. Sedan väntar åttondelsfinaler. Mästerskapet pågår mellan 7 juni och 7 juli.

En överraskning

När det gäller truppen i sin helhet var den i stort sett fri från sensationer. Det enda som beskrivs som en överraskning är att mittfältaren Julia Roddar, Kopparbergs/Göteborg kom med och att den mer rutinerade Hanna Folkesson ställs utanför.

– Julia var lite skadad under försäsongen och missade Algarve Cup, men vi har bra erfarenhet av henne. Hon är lite internationell i spelstilen. Det är små marginaler, men vi valde Julia den här gången, säger Peter Gerhardsson i TV4 enligt TT.

VM-truppen

Sveriges VM-trupp

Målvakter: Hedvig Lindahl, Chelsea, Zecira Musovic, Rosengård, Jennifer Falk, Göteborg

Försvarare: Linda Sembrant, Montpellier, Magdalena Eriksson, Chelsea, Jonna Andersson, Chelsea, Nathalie Björn, Rosengård, Amanda Ilestedt, Potsdam, Nilla Fischer, Wolfsburg/Linköping, Hanna Glas, Paris Saint-Germain

Mittfältare/anfallare: Caroline Seger, Rosengård, Julia Roddar, Göteborg, Elin Rubensson, Göteborg, Julia Zigiotti Olme, Göteborg, Kosovare Asllani, Linköping, Fridolina Rolfö, Bayern München/Wolfsburg, Sofia Jakobsson, Montpellier, Stina Blackstenius, Linköping, Mimmi Larsson, Linköping, Olivia Schough, Djurgården, Anna Anvegård, Växjö, Lina Hurtig, Linköping, Madelen Janogy, Piteå.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.