Nu är linet sått på Vallby Sörgården

Läsarnas
PUBLICERAD:
Spånadslin ska sås tätt och i lätt gödslad jord, så att stråna blir smala och höga. Det ger tunna fibrer när man senare spinner linet.

Medlemmar ur Vasastans vävstuga har varit på Vallby Sörgården och sått spånadslin. Föreningen odlar lin för att bevara kunskapen om hur ett textilt hantverk går till. Linet ska, enligt traditionen, sås en dag i maj med ett långt namnsdagsnamn. Den här dagen var det Linnea som hade namnsdag.

Föreningen visar upp linberedning: bråkning, skäktning och häckling vid olika evenemang på Vallby Sörgården och slöjdmässan i Hjo. Senare spinns linet till tråd, på spinnrock eller slända, och olika textilier vävs.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.