Hoppa till huvudinnehållet

Konsten att hantera stress

Publicerad:
André Sturesson förläste på Tibro bibliotek.
André Sturesson förläste på Tibro bibliotek. Foto: Martin Reivall

Vad skapar stress och vad kan vi göra åt den? Under Tibros Må bra-vecka föreläste André Sturesson om stresshantering.

En vetenskapligt förankrad föreläsning som engagerade åhörarna. Han beskriver sig själv som skåningen som gick ifrån att vara management trainee och projektledare till att börja föreläsa om hjärnforskning, mentala aspekter kopplade till fysisk aktivitet och stresshantering.

Föreläsningen grundas på hans podcast om stress, ”stresskolan”, där han intervjuat Sveriges främsta läkare, forskare och psykologer om stress. Podcasten har han arbetat med under tiden han studerat neurovetenskap på Högskolan i Skövde.

– Jag har alltid varit intresserad av vetenskap och varit noggrann med att ha vetenskaplig förankring i det jag förmedlar.

Fysisk aktivitet

På bara några år har André byggt upp en verksamhet på sin podcast och föreläsningar om stresshantering. Men även om fysisk aktivitets påverkan på mental hälsa och prestation. Han föreläser bland annat för kommuner, företag och skolor.

– Jag utvecklar just nu en ny global podcast om psykologi, hjärna och välmående samt en ny föreläsning baserad på den senaste Alzheimer forskningen.

Under föreläsningen bjöds åhörarna på allvar och humor, musik och filmklipp, egna reflektioner och tips kring stresshantering. Till skillnad från djuren kan människan känna stress inifrån och relatera den till dåtid, nutid och framtid.

– Vi oroar oss för det som varit, är och skall komma. Vad spelar stressen då för roll för vår hälsa? Ingen alls, om vi inte får återhämtning!

Blir obalans

Oftast är det när de två förhållandena arbetsplatsen och nära relationerna kommer i för mycket obalans, samtidigt som vi inte får någon återhämtning, som vi går in i den så kallade ”väggen”.

André betonar vikten av att ta tag i stressen och söka hjälp tidigt. Bland alla betydelsefulla tips han ger är återhämtning något av det viktigaste.

– Jag tror att vi människor har ett grundläggande sätt att leva och om vi ger oss själva allt det där viktiga i livet såsom sömn, rörelse, bra mat och omger oss med människor vi tycker om kan vi på ett enkelt sätt må bättre och hantera livet lättare.

Artikeltaggar

NyheterTibro

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.