Robert springer 48 mil - till Stockholm maraton

Nyheter
PUBLICERAD:
Robert Stenberg tar hjälp av en mängd kartblad för att välja rätt småvägar på sin 48-milalöpning mellan Trollhättan och Stockholm.
Foto: Tomas Höglund
Robert Stenberg ger ordet uppvärmning en ny innebörd.
Inför lördagens Stockholm marathon springer han 48 mil - från Trollhättan till huvudstaden.
– För att hinna fram till starten behöver jag springa 5,5 mil om dagen, säger Robert.

Regnet står som spön i backen när MT möter Robert på retromacken i Timmersdala. Trots att det ännu är förmiddag har Robert redan hunnit avverka 35 kilometer av fredagens etapp.

– Vädret var okej när jag vaknade i Filsbäck i morse så då var det bara att ge sig iväg. Nu var det skönt att få en stund i värmen och torka lite, säger Robert.

Den 50-årige mulitsportaren sprang förra våren de tio milen mellan Trollhättan och Göteborg för att delta i halvmaran Göteborgsvarvet.

I årets löparäventyr tar Robert steget mycket längre; på nio dagar ska han avverka 48 mil mellan Trollhättan till Stockholm.

Det låter lite halvgalet.

– Haha, jo, det finns nog några som undrar om jag är tokig. Men människan är unik vad gäller uthållighet; är man fullt frisk klarar man att röra sig fyra mil på en dag.

Roberts 48-milalöpning är inte bara en rejäl utmaning. Under de nio dagarna samlar han också in pengar till organisationen Ung Cancer.

– Min mamma gick bort i cancer för drygt sex år sedan och flera personer runt omkring mig har drabbats av sjukdomen. På något sätt ville jag bidra till att ge forskning och vård mer resurser, vilket ledde till samarbete med Ung Cancer, förklarar Stenberg.

Målsättningen är att samla in 250 000 kronor. I fredags hade insamlingen nått 80 000 kronor.

“Ladda om”

Med en trehjulig vagn - packad med bland annat ett enkelt tält, sovsäck, spritkök, portionspåsar, kläder, skavsårsplåster, kaviar, salt, Coca-cola och chokladbollar - ska Robert kryssa sig fram på småvägar genom ett vårfagert landskap till Stockholm.

– Målet är att rör mig tolv timmar per dag och avverka 5,5 mil. Men när jag kommer fram till Stockholm får jag inte känna mig nöjd; då gäller det att ladda om för loppet, säger Robert som planerade ett stopp i Tidan på fredagskvällen.

– Lördag ska jag ta mig upp mot Askersund. Utanför Karlsborg ska en gammal fallskärmsjägarkompis möta upp med pizza och en öl.

För Robert, som efter 25 år som polis bytte karriär och tog över som chef för idrott- och friluftsliv i Trollhättans kommun, är löpningen ren avkoppling.

– Det är skönt att koppla bort allt och tänka på att man är fullt frisk och kan göra en sådan här grej, säger Robert Stenberg.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.