Robert säker - polisen var inblandad i Palmemordet

Brott & blåljus
PUBLICERAD:
Robert Gustafsson har en teori om Palmemordet. “Det är ett beställningsjobb med massa män iblandade men det tystas ner”
Foto: Roland Svensson
Att polisen var inblandad i mordet på Olof Palme - det är Robert Gustafsson säker på. I podden “Nemo möter en vän” berättar han att han själv befann sig på platsen och såg män med walkie-talkie och en polisbil innan mordet.

Den före detta Skövdebon, skådespelaren Robert Gustafsson, var på samma biograf i Stockholm som Olof och Lisbet Palme på kvällen den 28 februari 1986. I podden “Nemo möter en vän” - avsnittet med Gustafsson släpptes den 20 maj - berättar han om händelsen och varför han är så säker på att polisen var inblandad i det ännu olösta mordfallet. Det var Aftonbladet som först uppmärksammade vad Robert sagt om statsminister-mordet i podden.

Övervakade Palme?

Utanför biografen ska Robert ha sett en bil med tonade rutor, han tänkte direkt att det måste vara en civil polisbil och gjorde också kopplingen att det måste ha varit poliser som var på plats för att övervaka Olof Palme. Han såg flera män med walkie-talkie och tänkte fortfarande att allt handlade om Palmes övervakning.

“Sedan hörde jag efter mordet att det inte fanns någon övervakning överhuvudtaget och då förstod jag att något inte stämde” säger han enligt Aftonbladet i podden.

“Obehagskänsla”

Han kallades till polisförhör tre veckor senare, förhöret hölls via telefon. Men han ansåg att bemötande var dåligt, han upplevde det som att polisen inte lyssnade eller ville ta till sig det han sade. Han fick en obehagskänsla. “Är det här Sverige eller Kina, Sovjet eller Östtyskland?” var tankar som dök upp. När han sedan begärde ut förhöret kunde han se att de viktigaste uppgifterna han hade lämnat till polisen inte ens fanns med.

När han nu återigen pratar om händelsen i podden är han övertygad: “Jag vet att polisen är inblandad. Detta är större än vad man tror. Det är ingen galning som sprungit fram och skjutit. Det är ett beställningsjobb med massa män iblandade men det tystas ner”.

Egen åsikt

Chefsåklagare Krister Petersson som leder Palme-utredningen har enligt Aftonbladet inte velat kommentera Roberts uttalande. “Jag vet inte om han har insyn i denna utredning eller kring vad vi gör för någonting eller hur vi arbetar. Men alla har rätt till sin egen åsikt” ska han ha sagt till tidningen.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.