SPF Skövde lyssnade på nattsångare

Läsarnas
PUBLICERAD:
Nöjda SPF Seniorer lyssnande efter nattliga sångare.

Det var en härlig kväll med aftonsol och vindstilla när en grupp från SPF Seniorerna Skövde avstod matchen Sverige-Finland i ishockey-VM för att lyssna på nattsångare. Med nattsångare avses de fåglar som sjunger på kvällen eller natten när dagsångarna har tystnat.

Vår guide var ornitologen Peter Spetz, som väl känner både hur fåglarna låter och var de finns. Innan solen gick ner höll dagsångarna - lövsångare, törnsångare, trädgårdssångare, gulsparv, sånglärka, ringduva, skogsduva och rödhake - sina konserter. Lövsångare tillhör familjen Phylloscopus, och är ganska små sångare. De flyger från Afrika upp till oss för att häcka och föda upp sina ungar på våra insekter. Lövsångaren är Sveriges vanligaste fågel, men inte den som syns mest. Den är ljust gulgrön, just för att inte synas. Dess sång är lågmäld, stillsam och lite vemodig. Törnsångare och trädgårdssångare tillhör en annan sångarfamilj, Sylvior, och deras sång är kraftfullare, högre och ihärdigare.

Till familjen Sylvior, hör också den ganska stora trastsångaren, som sjöng för oss från sin scen i vassen. Denna lyssning gladde deltagarna då fågeln är ganska ovanlig. Nu sänkte sig mörkret och vi såg en räv som började sin kvällsjakt på föda, den har kanske ungar i lyan. Nu börjar nattsångarna att klara sina strupar. Näktergalarna, det var flera som sjöng samtidigt, var de mest högljudda och välsjungande och de var bara 10-15 m från SPF-seniorerna, som hade första parkett. Gräshoppsångarna, även de minst två, sjöng med en lågmäldare ton. Lätet är karakteristiskt ihållande sirrande, precis som spelande gräshoppor. Kärrsångaren sjöng också fast hade lite svårare att komma igång ordentligt.

Nu var det mörkt, endast himlen i väster var fortfarande ljust rosa och en liten grupp gäss och en flygande häger avtecknade sina silhuetter mot himlen. Ytterligare en räv var ute på jakt. En morkulla patrullerade sitt revir och avslöjade sig genom sitt skarpa läte. En fladdermus jagade insekter. Det var dags för de nattlyssnande seniorerna att vända hemåt, troligen nöjdare än de som hoppats på en svensk seger mot Finland.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.