Hoppa till huvudinnehållet

Ån Tidan har framträdande plats i ny utställning

Publicerad:
Arnold Karlén har intresserat sig för ån Tidan som har en framträdande plats i den nya utställningslokalen för Tidanbygdens historia.
Arnold Karlén har intresserat sig för ån Tidan som har en framträdande plats i den nya utställningslokalen för Tidanbygdens historia. Foto: Petra Lundgren

Ån Tidan har en framträdande plats i Arnold Karléns nya utställning i gamla centralföreningens lokaler i Tidan. Den öppnar officiellt under torsdagen och då släpps även det fjärde numret av Tidanbygden som handlar om 1943.

Tidanbygdens historia. Så står det på dörren till Arnold Karléns nya utställningslokal i gamla centralföreningens lokaler i Tidan, en lokal som han är både tacksam och glad över.

Nummer fyra av Tidanbygden heter “I händelsernas centrum 1943”.
Nummer fyra av Tidanbygden heter “I händelsernas centrum 1943”. Foto: Petra Lundgren

Eftersom han har en ny lokal har han också försökt att tänka nytt. Dit hör en del om ån Tidan som har en central plats i utställningen.

– Tidan är inte bara en å, det är industrihistoria utan dess like och ån har haft stor betydelse.

Ån är 18,5 mil lång och går från Strängseredssjön till Vänern. Den faller 249 meter på sin färd.

– Det har funnits 75 fall som på ett eller annat sätt varit i bruk.

Projektet om ån Tidan började med att Arnold gjorde ett bildspel, några ville se det och på den vägen är det.

– Till slut var jag tvungen att åka till alla platser där det varit verksamhet. På en del finns inte några rester kvar så de är svåra att hitta. I Ryfors är däremot mycket bevarat, säger Arnold som besökt ungefär 90 procent av platserna.

Hyllor med material om Tidans utveckling och historia.
Hyllor med material om Tidans utveckling och historia. Foto: Petra Lundgren

Vattenhjul byggdes för att driva kvarnar och sågverk, men utvecklades till mycket mer.

– Man byggde järnbruk till exempel, det närmaste här var Lagerfors. Det fanns ingen malm här egentligen utan den fick man frakta från Värmland. I verken gjorde man smidesjärn som exporterades, mycket gick till England.

I Tidan (orten) fanns tre kvarnar eftersom det fanns tre fall.

– Vid sekelskiftet 1900 kom elen och då blev vattenverken värdelösa. Man byggde om till kraftverk. I dag finns ungefär 30 kraftverk som är i bruk i ån, i Tidan finns tre av dem. Kullö kraftverk utanför Tidaholm är från 1895, det är Sveriges äldsta som ännu är i bruk.

Olstorps festplats har ett eget utrymme i utställningen och där visas också filmklipp, bland annat från festplatsen.
Olstorps festplats har ett eget utrymme i utställningen och där visas också filmklipp, bland annat från festplatsen. Foto: Petra Lundgren

I utställningen finns också, bland annat, en del som handlar om Olstorps festplats och nytt där är att det visas filmklipp om festplatsen men också om annat från bygden. I flera bokhyllor finns material om Tidans utveckling och historia.

– Mycket av det fanns sedan tidigare, jag har samlat ihop, sorterat bort mycket och försökt renodla, säger Arnold som är nöjd med hur utställningen blivit i den nya lokalen.

Utställningen öppnar i samband med konst- och kulturdagarna kring sjön Östen som pågår 30 maj till 1 juni. Samtidigt släpps också senaste numret av Tidanbygden som ges ut av Tidanbygdens hembygdsförening. Det är det fjärde i ordningen och heter “I händelsernas centrum 1943”.

– Jag fick ett exemplar av Tidankalendern från 1943. Scouterna startade här då och gav ut den, mycket av innehållet i tidningen bygger på den, säger Arnold Karlén som också berättar att numret är tryckt i 400 exemplar.

Artikeltaggar

Nöje/KulturTidan

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.