Högtidligt när nya medborgare välkomnas

Nyheter
PUBLICERAD:
Conny Brännberg (KD) håller i ceremonin där nya medborgare välkomnas under nationaldagen. En ceremoni som betyder mycket för många.
Foto: Roland Svensson
För många är den dag då de blir svenska medborgare en stor dag. I snart 15 år har Skövde kommun välkomnat de nya medborgarna i kommunen med en högtidlig ceremoni på nationaldagen.

Kommunfullmäktiges ordförande Conny Brännberg (KD) håller i arrangemanget som äger rum i stadshuset.

– Det är en högtidlig ceremoni där vi överlämnar ett diplom. För många är det betydelsefullt, säger han och konstaterar att det finns en stor bredd bland de nya medborgarna.

Betydelsefullt

– En del har bott här i 30 år och för dem är det ofta inte så viktigt. Andra har tvingats fly från de länder där de själva vill bo. För dem är det en viktig händelse när de blir medborgare i det land där de ska bygga upp livet på nytt.

Ceremonin, som avslutas med fika, äger rum i sessionssalen i Skövde stadshus. Välkomnandet är en av många punkter i ett intensivt nationaldagsfirande som bland annat sedan fortsätter i Kyrkparken.

200 nya medborgare

Hur många som kommer att delta i ceremonin är ännu inte klart. Men 200 personer har blivit inbjudna, det var nämligen så många som 2018 som fick svenskt medborgarskap och med det är inbjudna.

– Hittills har vi 60 anmälningar och alla nya medborgare får ta med sig en person, så vi blir åtminstone 120 personer, säger Conny Brännberg.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.