Hoppa till huvudinnehållet

Försvaret överklagar beslut om flygverksamhet

Publicerad:

Försvarsmakten överklagar länsstyrelsens beslut gällande verksamheten på Karlsborgs flygplats.

I början av februari fick Försvarsmakten tillstånd från länsstyrelsen för sin verksamhet på Karlsborgs flygplats. Tillståndet omfattar per år 9 300 flygrörelser för militär verksamhet, 300 flygrörelser för övrig flygverksamhet och 1000 trupplyft och nödträningsvarv med helikopter. Tillståndet har getts med en rad villkor.

Nu har Försvarsmakten överklagat beslutet till mark- och miljödomstolen. Ett av de villkor man vill ha upphävd begränsar flygning på låg höjd inom flygplatsens kontrollzon till maximalt fyra nätter årligen och fallskärmsfällning mellan flygplatsen och Flugebyn till maximalt 40 nätter årligen.

Försvarsmakten vill även upphäva ett villkor som ålägger den att “vidta bullerbegränsande åtgärder“ i byggnader som utsätts för högre än angivna ljudnivåer.

Tillståndet dikterar att Försvarsmakten genomför vissa utredningar under en prövotid, däribland en utredning om åtgärder för minskad spridning av PFAS-föroreningar till yt- och grundvatten. Detta villkor vill Försvarsmakten ha upphävt i sin helhet.

Dessutom begär Försvarsmakten att få utnyttja tillståndet trots att det inte vunnit laga kraft och att igångsättningstiden ändras från ett till tre år.

Artikeltaggar

FörsvarsmaktenKarlsborgNyheter

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.