Spel också för dem med synnedsättning

Spel
PUBLICERAD:
Spel för dem som har en kraftig synnedsättning är ovanliga. Men det är något Högskolan i Skövde arbetar för att förändra.
Datorspel är populära. Men de flesta spel är svåra att spela för den som är blind eller har någon annan form av synnedsättning.
Högskolan i Skövde har tagit fram spel för just dem.

Spelappen Frequency Missing, eller Frekvens saknad, heter ett spel som utvecklats på Högskolan i Skövde. Deltagarna lotsas fram genom spelet med hjälp av ljud och de spelar genom att dra med fingret över touch-skärmen.

Spelet lanserades på svenska redan förra sommaren och finns nu även på engelska.

Henrik Engström forskar på inkluderande speldesign vid Högskolan i Skövde.

– Den engelska versionen har professionella röstskådespelare, så resultatet har blivit extra bra. Flera personer har uttryckt önskemål om fler spel av denna typ och vi skulle gärna fortsätta med liknande projekt, säger Henrik Engström, biträdande professor inom informationsteknologi vid Högskolan i Skövde i ett pressmeddelande.

– Eftersom vi ville inkludera personer med synnedsättning valde vi att göra ett berättelsedrivet spel. Det är en spännande, lite rolig och rätt så barnvänlig berättelse inspirerad av noir-deckare, Tintin och möjligtvis lite Jönssonligan, säger Per-Anders Östblad, adjunkt på Högskolan i Skövde. Han är en av upphovsmakarna till Frequency Missing där radioreportern Patricia är huvudperson i spelet som utspelar sig under 1960-och 1970-talen.

– Under den eran fanns det många intressanta ljud att jobba med. Skrivmaskiner, sladdtelefoner, rullbandspelare och överlag fler mekaniska ljud än vi har omkring oss idag, fortsätter Per-Anders Östblad.

Förhoppningen är att bredda spelupplevelsen till att inkludera även dyslexi och färgblindhet, två funktionsnedsättningar som gör det svårt att spela vanliga spel.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.