Så firas nationaldagen i Skövde

Det händer
PUBLICERAD:
Nationaldagen firas i år i centrala Skövde med parad från Helénsparken ned till Kyrkparken där programmet fortsätter med bland annat tal, sång och stipendieutdelning.
Foto: Anna Warner
Högtidstal, flagghissning, sång och musik och musikskolans paradorkester och drillflickor.
Nationaldagen firas traditionsenligt runt om i Skövde på torsdagen.

I Skultorp inleder man firandet av nationaldagen tidigt på förmiddagen med ett program som startar vid klockan 09.30 vid Fornbyn där man kan njuta av den fina utsikten och ta del av uppträdande av Musikskolans paradorkester med drillflickor och nationaldagstal av förra kommunalrådet Marie Ekman.

Det blir även dikter som läses upp av Anne-Marie Blomquist. Skultorps hembygdsförening står sedvanligt för arrangemanget.

Inne i centrum blir det i år parad från Helénsparken via torget och Hertig Johans gata in i Kyrkparken där det blir högtidstal, flagghissning, nationalsång och stipendeutdelningar. Även här medverkar Musikskolans paradorkester med sommarkören. Programmet startar vid 15.45 och har då föregåtts av en ceremoni i stadshuset, där nya svenska medborgare välkomnas till kommunen under högtidliga former.

Ceremonin leds av Conny Brännberg (KD), kommunfullmäktiges ordförande, som under eftermiddagen även håller tal i Stöpen där Pingstkyrkan som tidigare år står som huvudvärd för nationaldagsfirandet.

I Stöpen inleds firandet som brukligt med en marsch (start kl 14.45) genom samhället där Musikskolans paradorkester och drillflickor går i täten från Ica till Pingstkyrkan, där det utöver tal även blir sång och musik, bland annat av en stor barnkör, samt kaffeservering. För de lite yngre deltagarna finns det en hoppborg att aktivera sig i.

Även i Sventorp blir det firande på Montörsgården från kl 14.00 där det blir tal av Elisabeth Nilsson och sång av Björstorpskören och servering som Sventorps SMU-scouter håller i. Arrangörer är hembygdsföreningen i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

För de som är upptagna på dagen finns det även möjlighet att fira Sveriges nationaldag på kvällen. I Häggum startar nationaldagsfirandet vid Gamla Prästgården klockan 18.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.