Hoppa till huvudinnehållet

Fästningshoppet avgjordes på Moliden

Publicerad:
 Stilstudie av tvåårige mittelspitzen Hiilo.
Stilstudie av tvåårige mittelspitzen Hiilo. Foto: Bo Sunnefeldt

Under pingstaftonen arrangerade Karlsborgs Brukshundsklubb agilitytävlingen ”Fästningshoppet” vid Molidens idrottsanläggning. Cirka 80 hundar av olika raser från hela Mellansverige deltog.

Karlsborgs kommunalråd Catarina Davidsson visar lilla Myran vägen.
Karlsborgs kommunalråd Catarina Davidsson visar lilla Myran vägen. Foto: Bo Sunnefeldt

Hundsporten agility (från engelskans ”rörlighet”) föddes ur ett succéartat pausprogram under en stor hundutställning i England 1978. I Sverige fick sporten – hinderforcering på tid - officiell status 1987 och är nu en av landets populäraste. Fel ger straffpoäng eller diskvalificering. Hindren kan till exempel bestå av tunnlar, gungbrädor, balansbommar och slalomkäppar. Även hopphinder kan ingå eller arrangeras i en egen tävlingsklass. Hundarna tävlar i tre olika svårighetsklasser och i fem olika storleksklasser beroende på mankhöjd. Bra resultat ger uppflyttningspoäng till högre svårighetsklasser. Såväl nationella som internationella mästerskap anordnas.

Stolta mattar och hundar omger segraren i Extra Small-klassen Melvin.
Stolta mattar och hundar omger segraren i Extra Small-klassen Melvin. Foto: Bo Sunnefeldt

– Sporten lämpar sig för alla, vittnade elrullstolsburna Kristina från Åmål.

Helgens tävling var den första med riksmeriterande status som Karlsborgs Brukshundsklubb arrangerat. Den genomfördes som två hopp- och en agilitytävling i nivå I för samtliga storleksklasser. Trots nära 250 starter fungerade evenemanget väl, framlotsat av klubbens konferencier Jens Ramhöj. Att samspelet mellan hund och förare är av central betydelse för resultatet kunde lätt konstateras.

Kristina från Åmål med eurasiern Emira.
Kristina från Åmål med eurasiern Emira. Foto: Bo Sunnefeldt

– Agility är ett bra och roligt inträde i hundvärlden och kan locka till insatser inom det viktiga bruksarbetet, ansåg ordföranden Jan-Olof Säll, som också är aktiv inom Missing People.

Att hundarna hade minst lika kul som alla tvåbenta var inte att ta miste på och tävlingsivern var hög. Femårige Rufus från Habo nosade sig dock lugnt fram, helt enligt det olympiska mottot. Sammantaget bjöds dagens publik på fartfylld och roande underhållning.

– Det här är verkligen värt att titta på och förtjänar en större publik, säger Jan-Olof Säll.

Kul men lite läskigt på gunghindret, speciellt när domaren tittar på
Kul men lite läskigt på gunghindret, speciellt när domaren tittar på Foto: Bo Sunnefeldt

Artikeltaggar

HundsportKarlsborgNyheter

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.