Hoppa till huvudinnehållet

Elisabet Wahlander tog VM-guld i Helsingborg

Publicerad:
Elisabet Wahlander överst på pallen under VM i klassiskt styrkelyft i Helsingborg.
Elisabet Wahlander överst på pallen under VM i klassiskt styrkelyft i Helsingborg. Foto: PRIVAT

372,5 kilo. Så tungt lyfte Elisabet Wahlander, Broddetorps Goif innan hon kunde hänga guldmedaljen runt halsen under VM i klassiskt styrkelyft i Helsingborg.

– Jag fick ut ganska mycket av kilona, säger hon.

VM i styrkelyft pågår för fullt i Helsingborg Arena. Med start i början av förra veckan kommer över 1 200 atleter från 68 länder att tävla i årets VM som pågår till och med på lördag.

För Broddetorps Goifs Elisabet Wahlanders del är tävlingen avslutad, och det med fint resultat.

– Det är en otroligt stor apparat med så mycket folk på tävlingen här. Det är kul att se, säger Elisabet Wahlander som är kvar i Helsingborg och följer de fortsatta tävlingarna på plats.

Tog VM-guldet

Elisabet tävlade under förra veckan, och som äldst i klassen Masters II (50-60 år) -72kg inledde hon med att lyfta 140 kilo i knäböj - 20 kilo tyngre än konkurrenterna.

Efter den överlägsna inledningen följde bänkpress. På den delen var Elisabet delad femma med 65 kilo för att sedan lyfta tyngst, 170 kilo, i det avslutande marklyftet.

Totalt noterades Elisabet Wahlander för 375 kilo, vilket innebar seger och VM-guld med 12,5 kilos marginal ner till tvåan Joy Mineo från Storbritannien. Trea blev svenskan Carin Gustafsson.

– Resultatmässigt sett när man tittar på ben, bänk och mark så fick jag ut ganska mycket med kilona. Jag är jätteglad att jag nådde toppen, säger den färska VM-guldmedaljören.

Även 2015 stod Elisabet som guldmedaljör i VM när hon vann Masters II -72kg i Salo, Finland. Nu blev det guld igen, och det när hon gjorde sitt sista år i klassen.

– Det är inte många som tar guldet när de gör sitt sista år i klassen, när man är äldst, det var roligt, säger hon.

Om drygt två veckor är det dags för SM-veckan i Malmö. För Elisabet Wahlanders del blir det inget tävlande där, istället kommer Broddetorps Goif att representeras av Calle Andersson och Vilma Lejonberg.

Artikeltaggar

Sport

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.