• idag
  15 juli
  14°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.1 mm
 • torsdag
  16 juli
  24°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  18 juli
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  19 juli
  21°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Släktträff på Ormebacken

Läsarnas
PUBLICERAD:
Släkten efter Karl och Ester Dahlkvist, år 2019.
En vårdag 1919 skramlade en hästdragen vagn in på gården Ormebacken strax norr om Värsås.

Karl och Ester Dahlkvist hade nu äntligen blivit ägare till en egen gård efter att i flera år drivit arrendegårdar. Med sig hade de sina tre barn Margit, Simon och Assar. Efter något år föddes även sonen Lennart. På Kristi himmelsfärdsdagen i år samlades barn, barnbarn och barnbarnsbarn till dessa, tillsammans med sina familjer, på Ormebacken för att uppmärksamma detta 100-årsjubileum. Antalet uppgick till 125 personer.

Dagen inleddes redan på förmiddagen med kaffe och dopp på gården och Karl och Esters inflyttning iscensattes med hjälp av att en hästdroska rullade in på gården precis som då en gång för 100 års sedan. Därefter flyttade festligheterna till Missionskyrkan i Värsås. Här fortsatte gemenskapen och många delade med sig av berättelser, minnen, bilder och föremål som på olika sätt förknippades med Karl och Ester och deras fyra barn. Dagen uppskattades, enligt uppgift, mycket av både barn och vuxna och värdet av släktgemenskap och samhörighet fick på detta sätt ett mycket konkret uttryck.

Det intresse Karl och Ester hade för frukt- bär- och grönsaksodling lever vidare på gården än idag genom den fjärde genrationen dahlkvistare som brukare. Förutom Karl och Esters Ormebacken finns ytterligare två gårdar med namnet Ormebacken och samtliga drivs idag av ättlingar till dessa två.