Värsås Varola pensionärsförening reste till Dalsland

Läsarnas
PUBLICERAD:
Årets tvådagars bussresa med Värsås-Varola Pensionärsförening gick till vackra Dalsland.

Efter att ha passerat en åskskur på vägen var första stoppet Hamrane Bak och kaffestuga. Därefter fortsatte färden till Åmål där den kunnige guiden Gustav Vennberg mötte upp. Programmet började med stadsvandring och deltagarna fick en inblick i Åmåls historia. Under promenaden såg deltagarna ett flertal vackra karolinerhus samt den vackra parken Plantagen med staty av Carl Eldh. Därefter var det dags för lunch i Berga. Efter lunchen fortsatte Gustav att guida oss i trakterna runt Åmål. Landskapet är kuperat och har mycket skog med ett stort antal naturreservat och sjöar. Ett stopp gjordes vid Fröskogs kyrka, som är byggd med liggande timmer och har vackra takmålningar.

Kosan styrdes mot Håverud hotell för middag och övernattning. På morgonen begav man sig till Håveruds kanals turistcenter. Där mötte guiden Lena Lundberg som tog deltagarna med på en promenad utmed kanalen. Hon bjöd på en fantastisk berättarkonst, stor kunskap blandat med humor om kanalen och dess tillblivelse. Därefter fick deltagarna strosa runt på egen hand en stund innan man fortsatte till Skålleruds kyrka, som ligger mycket vackert vid sjön Nären. Så var det dags för lunch på Sunnanå Golfrestaurang.

På hemvägen stannade man i Vänersborg för ett besök på Vänersborgs museum. Grundaren Johan Adolf Anderson ville föra världen till Vänersborg. Museet är i princip orört sedan slutet av 1800-talet. Här finns bland annat porslin, afrikanska fåglar, mumier, möblerade rum som visar hur man bodde på den tiden. Här finns också ett Birger Sjöbergrum. Museet är väl värt ett besök.

Fika i Grästorp och därefter via Lidköping hem till Varola/Värsås. En mycket trevlig och välplanerad resa tack vare den fantastiska resekommiten, bestående av Göte, Helena, Bengt och Gun.