Hoppa till huvudinnehållet

Begär att dömd läkare fråntas legitimationen

Publicerad:
Inspektionen för vård och omsorg vill att läkaren som dömts för grova sexbrott mot barn fråntas sin legitimation.
Inspektionen för vård och omsorg vill att läkaren som dömts för grova sexbrott mot barn fråntas sin legitimation. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nu riskerar den Skaraborgsläkare som dömts för grova sexbrott mot barn att fråntas sin legitimation. Det är Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som kommer med begäran till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Den 29-årige läkaren, hemmahörande i Skaraborg, dömdes tidigare i våras av Stockholms tingsrätt till tio års fängelse, bland annat för fyra fall av grov våldtäkt mot barn och för 46 fall av grova sexuella övergrepp mot barn huvudsakligen begångna vid läkarundersökningar. Brotten har skett på olika läkarmottagningar i Sverige, bland annat vid sjukhuset i Skövde där mannen arbetade en period, och även via vårdappen Kry.

Barnläkare döms till tio års fängelse för våldtäkter mot barn

“Allvarliga brott”

Nu har Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, begärt att läkarens legitimation återkallas. Ivo yrkar även att legitimationen återkallas interimistiskt, alltså tills frågan om återkallelse slutligt har prövats.

Barnläkaren överklagar till hovrätten

Ivo säger i anmälan till HSAN att en legitimation ska återkallas om personen i eller utanför arbetet har gjort sig skyldig till ett allvarligt brott, vilket Ivo anser att det handlar om i detta fallet.

Överklagade domen

“För att trygga patientsäkerheten (...) är det från allmän synpunkt nödvändigt att hans legitimation som läkare återkallas fram tills dess domen vunnit laga kraft och frågan om återkallelse har prövats slutligt”, säger Ivo.

Barnläkare misstänks för fler brott i Skövde

Läkaren har i ett yttrande till Ivo uppgett att han inte har något att tillföra ärendet mer än att det är överklagat till hovrätten.

Läkaren har i överklagandet yrkat att påföljden mildras och han vill inte heller utvisas på livstid.

Artikeltaggar

HSANIvoSkaraborgStockholms tingsrättVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.