Klubbmästerskap på Billinge Brukshundklubb

Läsarnas
PUBLICERAD:
Från vänster: Klubbmästare i rallylydnad Mona Bratt med Prima, australisk kelpie. 3:e plats Johnny Larm med Skilla, golden retriver. 2:a plats Anna Malmgren med Vega, labrador retriver. Anna Malmgren blev dessutom klubbmästare i nosework. 3:e plats i nosework Christina Gustafsson med Freja, cockerspaniel och 2:a i nosework Kerstin Fridlund med Tjabo, blandras.
Foto: Inger Dahlman

Den 6 juni anordnades klubbmästerskap i rallylydnad och nosework på Billinge Brukshundklubb.

I nosework skall hunden utan förarens hjälp, en viss handledning är tillåten, nosa upp en gömma med ett doftämne, i detta fall eukalyptushydrolat. Det finns tre olika tävlingsklasser i Nosework, NW1, NW2 och NW3. Det tillkommer en ny doft i varje klass. Det finns fyra olika moment i varje klass, samtliga genomförs på tid: Behållarsök, Inomhussök, Utomhussök och Fordonssök. Hunden är tränad att markera ”hittad gömma” och föraren signalerar då till domaren att gömman är hittad. Poäng ges för varje rätt hittad gömma inom angiven tid.

I rallylydnad skall hund och förare tillsammans gå en bana med skyltar och utföra de moment som finns på skyltarna. Ekipaget startar på 100 poäng och domaren gör avdrag för varje avvikelse från rätt utfört moment. Det finns fyra olika tävlingsklasser; Nybörjarklass, Fortsättningsklass, Avancerad klass och Mästarklass.

Billinge brukshundklubb har välmeriterade instruktörer i båda dessa tävlingsgrenar vilket resulterat i att den lilla klubben har ett flertal framgångsrika tävlanden i båda grenarna. I torsdagens tävling om klubbmästerskapet tävlade tolv ekipage i båda grenarna.

Tävlingen avslutades med prisutdelning och gemensamt fika.

De båda klubbmästarna, Mona Bratt och Anna Malmgren, tog också hem vandringsprisen i respektive gren.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.