Så många fick a-kassa i Skövde

Ekonomi
PUBLICERAD:
1 090 personer i Skövde fick a-kassa under 2018.
Foto: Izabelle Nordfjell/TT
1 090 personer fick a-kasseersättning i Skövde kommun under 2018. Det är 749 färre än för sex år sedan då arbetslösheten var högre.

1 090 personer motsvarar 2,0 procent av befolkningen i Skövde och placerar kommunen på plats 169 i Sveriges a-kassors index för förra året.

Det är första gången som man sammanställer antalet personer och rangordnar kommuner efter andel av befolkningen som tagit emot ersättning.

– Vi ser stora skillnader mellan kommunerna i andelen som fått ersättning från a-kassan. Gemensamt för hela landet är att arbetsmarknaden blir allt mer flexibel och att kraven på flexibilitet måste balanseras med trygghet för den enskilde arbetstagaren, säger Tomas Eriksson, arbetslöshetsexpert Sveriges a-kassor, i ett pressmeddelande.

Högst andel för 2018 fanns i Haparanda med 5,2 procent och lägst andel i Kinda, Mullsjö och Nykvarn med 0,8 procent.

Under 2018 fick totalt 223 873 personer utbetalning av arbetslöshetsersättning i Sverige. Det motsvarar 2,2 procent av Sveriges befolkning.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.