• idag
  29 maj
  19°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  20°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  24°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Konstresa till Gullholmen

Läsarnas
PUBLICERAD:

Regn och kraftig blåst förtog inte glädjen med bussresan till Gullholmen för de 49 deltagarna i Skövde Allmänna Konstförening. Under fikapausen vid Bohusläns vackraste rastplats, Såten, kunde vi bara ana den vackra utsikten över fjorden och öarna, men kaffet och smörgåsarna som dukades fram, piggade upp. Väl på plats vid färjeläget Tuvesvik, västra Orust, upphörde regnet och solen tittade fram så småningom.

På Sveriges mest tätbebyggda ö besöktes Skepparhemmet och på intilliggande Hermanö det privata Gullholmens Konstmuseum. Sune Johansson som startat konstmuseet tillsammans med sin bror Ingemar guidade inlevelsefullt halva gruppen på Konstmuseet och hans fru Ann Breeze berättade lika livfullt om Skepparhemmet för den andra halvan. Efter en god lunch, bytte grupperna plats.

Konstmuseet är bröderna Johanssons gemensamma samlande under 60 år. Deras passion för konst väcktes tidigt och fokus ligger på konstnärer, verksamma före 1970, som tillhörde Gullholmen-kolonin och mellersta Bohuslän. Samlingarna förnyas kontinuerligt och det finns mycket att se.

Familjen Arvidssons skepparhem visar hur en kutterskeppare levde vid sekelskiftet 1900. Här bodde en ovanlig familj och hemmet har stått orört i nästan 100 år. Dottern Anna, född 1898, bodde kvar till 1978 då hon låste med hänglås och flyttade till ett sjukhem. Hennes sista önskan var att bilda en museistiftelse och det gjordes tio år senare. Sedan dess har det mycket välfyllda hemmet, segelmakeriet, sjöboden och skutmuseet visats varje sommar.

Den här resan blev så populär, 100 personer anmälde sig direkt, att reseledaren konstföreningens kassör Christer Junkergård, bokade en resa till och den går lördagen den 24 augusti.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.