SPF Hjo på hemlig resa

Läsarnas
PUBLICERAD:
SPF Seniorernas ordförande Hjo Annika Boman Owren och kassören Björn Owren var några av deltagarna på resan.
”Hemlig resa” stod på programmet när SPF Seniorerna i Hjo skulle ha sista träffen före sommaruppehållet.

En fullsatt buss startade från Hjo i tidig morgonstund. För att upprätthålla nyfikenheten på vårt resmål körde vår chaufför några extra rundor i rondellen vid stadens utfart. Gissningar och skratt gav en stämning som påminde om forna dagars skolutflykt!

Resan gick till Jönköping, Visingsö och Gränna. Vädret var bästa tänkbara och allt omkring oss stod i försommarblom. Syrener, rhododendron och gullregn kantade resvägen. I dikesrenar och på ängar lyste vallmo, prästkragar och blåklint. En bonus att glädja sig åt!

Efter en kaffestund på ”Stugan” i Jönköping och en färjetur till Visingsö anslöt en tolk och medföljde bussen på en tur runt ön. På ett kunnigt och engagerat sätt lät han gruppen ta del av Visingsös historia. Han berättade om hur ekskog inplanterades, om ryska fångar som deporterats till ön och om öns storhetstid under 1100-talet när Sveriges kungar bodde och styrde landet från Visingsö. Under senare år blev kungabesöken mer kopplade till fasanjakt.

Visingsös historia handlar om Sverkersönerna, Magnus Ladulås och Per Brahe. Den sistnämnde som ägare till det största grevskapet i landet. Det var halshuggningar, giftmord och ond bråd död. Det var äppelodlingar, jordgubbsplockare och fasanjakt. Rundresan på ön avslutades med ett kyrkobesök i den vackra Brahekyrkan och lunch på Solbacken.

Efter återkomst till fastlandet gick turen till Gränna och ett besök på Andrémuseet. Ett gott fika med guidning på Hallska gården avslutade Grännabesöket.

Efter det att resans alla hemligheter nu var uppenbarade återkom vi välbehållna till Hjo. Detta blev en dag att minnas!

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.