Regnet trängde in på museet - tvingas stänga

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Martin Lindor, chef vid Skövde kulturfabrik och stadsmuseet samt Christina Mikkelä Björnberg, administratör, konstaterar att läget nu är under kontroll efter tisdagens vattenläcka.
Foto: Petra Lundgren
(UPPDATERAD) Stora mängder vatten forsade in i Skövde kulturfabrik och stadsmuseet i samband med tisdagens åskskurar. Flera föremål kom i kontakt med vatten.
– Det var tur att det hände när det fanns folk i byggnaden så vi snabbt kunde ingripa, säger museichefen Martin Lindor.

Skövde drabbades av kraftiga åskskurar under tisdagen och på flera ställen i Skövde svämmade dagvattenledningarna över. Dettas syntes tydligt vid bland annat Pentaporten och på Alströmergatan och Gymnasiegatan i närheten av Västerhöjdsgymnasiet.

Föremål på stadsmuseet som kom i kontakt med vatten har flyttats för att torka upp.
Foto: Petra Lundgren

Även flera byggnader fick in vatten och på Skövde kulturfabrik och stadsmuseet läckte det in vatten när takets avrinningssystem svämmade över.

Efter en snabb insats av personal och tio musiklärare som fanns i byggnaden kunde man ändå rädda de föremål som kom i kontakt med vattnet. Under tisdagen och onsdagen har man skrapat bort vatten och även satt in avfuktare,

– De föremål som kom i kontakt med vattnet ser ut att ha klarat sig, säger Lindor.

Verksamheten är stängd under onsdagen och torsdagen på grund av läckan och på måndag ska museet öppna igen.

Ingemar Linusson, fastighetschef på Skövde kommun, säger till SLA att man håller på att inventera läget på de kommunala fastigheterna, men att man på onsdagsförmiddagen inte fått in några rapporter om fler stora läckage än stadsmuseet.

– Det är i alla fall ingen som har slagit larm och ropat på hjälp, utan det handlar i sådana fall om mindre mängder på en del ställen, men inget som har påverkat någon verksamhet. Generellt kan man säga att de vattenmängder som vi fick i tisdags är det inga byggnader som är dimensionerade för att klara av. Även stark vind påverkade avrinningen, menar Linusson som förväntar sig en mer utförlig rapport om läget senare under onsdagen.

– Men nu väntas mer regn så vi får avvakta hur det går, konstaterar han.

Alströmergatan svämmade över under tisdagen
Foto: Britt Larsson
Pentaporten svämmade över (igen).
Foto: Hanna-Maria Verdonck Pihlström
Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.