• idag
  21 sep
  19°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  25 sep
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   3.8 mm

Draksådd i försvarsbudgeten

Ledare
PUBLICERAD:
Att ändra hur en enorm organisation, som Försvaret, fungerar och opererar är inte gratis,
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Sveriges mest försvarsvänliga parti. Så ville Socialdemokraterna framställa sig inför riksdagsvalet 2018.

Också Sverigedemokraterna har på senare år ansträngt sig för att framstå som väldigt försvarspositiva. Inget av partierna verkar dock vara tillräckligt försvarsvänliga för att faktiskt skjuta till de pengar som Försvaret behöver.

Försvarsberedningen lade 14 maj fram sin rapport Värnkraft. Alla partier var över lag överens om de förslag som ska genomföras under perioden 2021-2025. Efter ett minst sagt saktfärdigt uppvaknande ska Försvaret ställas om för att kunna skydda Sverige i en allt oroligare tid. Den nya försvarsorganisationen ska, till skillnad från den gamla, klara av att möta ett angrepp och fungera i krig.

Att ändra hur en enorm organisation fungerar och opererar är dock inte gratis, en insikt som åtminstone borde ha kommit efter den katastrofala omorganiseringen av Polisen. Försvaret får därtill en helt ny inriktning. Det primära är inte längre att delta i internationella operationer utan att med vapenmakt kunna försvara svenskt territorium. Det ställer helt andra krav på organisationen men också på materiel. Det kostar på.

Nu ligger frågan på regeringens bord, och det drar ut på tiden. DN rapporterar att finansminister Magdalena Andersson helt sonika inte accepterar de kostnader som den parlamentariska Försvarsberedningen har kommit överens om (19/6).

I och med tillskottet till Försvaret i M-KD-budgeten som antogs i höstas kommer anslaget för 2021 att landa på 64 miljarder kronor. Försvarsberedningen var överens om att höja anslaget med ytterligare 5 miljarder årligen till 2025 då det når 84 miljarder. De borgerliga partierna hoppade dock av eftersom S inte ville göra upp om att faktiskt skjuta till pengarna de också ansåg behövdes.

Enligt källor till DN förbereder finansdepartementet nu en instruktion till myndigheterna att förbereda två möjliga utfall. I det första skjuts 10 av de ytterligare 20 miljarder kronor till 2025 som behövs till. I det andra 5 miljarder kronor. Oavsett vilket är det en kraftig underfinansiering av det försvar som alla partier är överens om behövs.

Man hade kunnat tro att S skulle ha lärt sig av att se hur det gick för Moderaterna när man lät finansdepartementet bestämma över försvarssatsningarna. Väljarna har fortfarande inte förlåtit M för detta och har svårt att lita på partiet.

De så kallade Sverigevännerna i SD har en tradition av att vara stora i orden men små på jorden när det gäller försvarsfrågan. Försvaret är helt enkelt för SD vad invandringen är för KD, en fråga där man vill låta tuff men där man hela tiden råkar agera tvärtom. Efter att i flera år haft problem med företrädare som synes föredra Ryssland framför Sverige har partiet spetsat retoriken ytterligare och påstod sig så sent som i våras vara landets mest försvarsvänliga parti. Ändå ställde sig partiet bakom Socialdemokraternas ofinansierade försvarsberedning.

Med vänner som S och SD behöver Försvaret inga fiender.

Daniel Persson/SNB

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.