Färre trycksår genom utbildning

Vård & omsorg
PUBLICERAD:
Linda Johansson, sjuksköterska på hudmottagningen som arbetar för att förhindra att patienterna får trycksår.
Foto: Bild och Media/Skaraborgs Sjukhus
Skaraborgs sjukhus är duktigast inom regionen på att förhindra trycksår. Utbildning, riskbedömningar och förebyggande åtgärder är en del av arbetet.

Enligt den nationella punktprevalensmätningen av trycksår har Skaraborgs sjukhus, Skas, minst andel uppkomna trycksår bland sjukhusen inom Västra Götalandsregionen.

Satsning på utbildning

– Under 2018 och 2019 har det satsats på utbildning på framförallt enhetsnivå. Det tror jag är en av förklaringarna till resultatet, säger Linda Johansson, sjuksköterska på hudmottagningen vid Skas i ett pressmeddelande.

Hon är även uppdragsledare för ökad patientsäkerhet då det gäller trycksår på Skas.

Minska lidande

Genom utbildning och förebyggande åtgärder när det gäller trycksår så minskas patienternas lidande som smärta och behov av regelbundna omläggningar.

För vården handlar det om ekonomiska konsekvenser i form av personalresurser, omläggningsmaterial och komplikationer som infektioner.

En vårdskada

– Trycksår är en vårdskada ingen patient ska behöva utsättas för. Genom att öka, sprida och bibehålla kunskaper om det förebyggande arbetet gällande trycksår, fall, näringskunskap och dokumentation, så ökar vi patientsäkerheten på sjukhuset. Genom att förebygga trycksår minskar vi patientens lidande samt frigör tid för patient och personal, säger Linda Johansson.

Trycksår orsakas av tryck och friktion bland annat. Nedsatt allmäntillstånd, försämrat näringsintag och skör hud är bidragande orsaker till att trycksår uppstår.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.