Hit reser Skövdeborna helst

Resor
PUBLICERAD:
Flyget är fortfarande det vanligaste sättet att resa på.
Foto: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX/TT
Sedan fjolårets rekordvarma sommar har färre svenskar bokat utlandsresor inför sommaren vilket har pressat ner priserna kraftigt. Många Skövdebor däremot uppger att de planerar en utlandsresa i sommar. För många är det inte längre värmen som lockar utan upplevelser och äventyr, visar Tickets stora trendrapport Ticket Collection.

– Sommaren är den tid på året då flest av Skövdeborna reser utomlands. Än så länge gynnar det avvaktande bokningsbeteendet köparna då priserna pressas ner, men eftersom researrangörerna har anpassat utbudet efter en något lägre efterfrågan räcker det med någon veckas sämre väder för att efterfrågan ska börja öka – och priserna likaså, säger Anna Johansson, säljchef hos Ticket Skövde.

Sommarens stora vinnare är långresor och speciellt reguljärflyg till Asien. Även resmål som Japan och Vietnam ökar bokningarna rejält. Intresset för Turkiet fortsätter att öka nationellt och likaså för Skövdeborna. Antalyakusten i Turkiet är mest populärt med semesterorter som Alanya, Side, Belek och nykomlingen Bodrum.

Vanligaste sättet att ta sig till och från sina resmål är inte helt otippat flyg. Därefter kommer bil, tåg, buss och båt i nedåtgående ordning.

Mallorca är det mest populära resmålet för svenskarna i stort men på Skövdebornas lista kommer det bara på fjärdeplats. Nummer ett är Rhodos och därefter Kreta och Cypern. Kroatien backar mest bland alla semesterorter med anledningarna att det blivit för dyrt och uttjatat. Den svenska kronan har haft en svag utveckling gentemot euron och därför har de lite dyrare västra och sydvästra länderna i Europa fått se sig besegrade mot de prisvärda länderna i öst. Albanien, Bulgarien och Polen lockar allt fler svenska turister då många vill upptäcka mer än bara sol- och badorter.TOPP 10 - Hit reser Skövdeborna i sommar:1.Rhodos 2.Kreta3.Cypern4.Mallorca5.Split6.Bangkok7.Paris8.Alanya9.New York10.London

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.