Högskolan i Almedalen

Skola & utbildning
PUBLICERAD:
Högskolan i Skövde håller seminarier i Almedalen
Foto: Per Engelbrektsson
Högskolan i Skövde håller som vanligt seminarium i Almedalen. På tisdag handlar det bland annat om hur chefer och medarbetare inom sjukvården ska hitta ett gemensamt synsätt och på onsdag diskuteras informationssäkerhet.

Det är representanter från olika organisationer som diskuterar sätt att få chefer och medarbetare inom vården att kunna se ur varandras perspektiv. Ofta ser chefer att verksamheten måste hantera sina resurser på ett mer effektivt sätt, för att hantera det ökade behovet av vård. Vårdpersonalen själva menar däremot att de då får fokusera på administration istället för att ägna sin tid åt patienten.

– Det mest gynnsamma är troligen om båda styrningsideal får utrymme i vården. Organisatoriska dilemman hanteras oftast bäst genom kompromisser, inte genom en enstaka styrmodell, säger Christian Gadolin, lektor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde i ett pressmeddelande.

Informationssäkerhet

Men det är inte bara sjukvård som Högskolan i Skövde kommer belysa i Almedalen. Det kommer också diskuteras informationssäkerhet.

Under seminariet den 3 juli kommer man att diskutera varför det är så svårt för organisationer att få till en säker och effektiv informationshantering.

Skandaler

– Det finns flera uppmärksammade skandaler de senaste åren som visar på att organisationers informationshantering inte har fungerat. Ett exempel är den så kallade 1177-skandalen, där patientinformationen läckte ut på internet till obehöriga, säger Rose-Mharie Åhlfeldt, biträdande professor inom informationsteknologi vid Högskolan i Skövde.

– Vi behöver problematisera de här frågorna, och diskutera hur organisationer med systematik och uppföljning kan ha en säker informationshantering som också kan visa på verksamhetens nytta, säger Rose-Mharie Åhlfeldt.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.