Skadevi, arenor och storbild

Ledare
PUBLICERAD:
Trots att det sades motsatsen i veckan visade matchen på storbil på Hertig Johans torg.
Foto: Johan Espefält
Skadevi Cup sätter alltid sin prägel på Skövde den sista helgen i juni varje år. IFK Skövde FK:s turnering som nu genomfördes för 43 gången har genererat många sköna turistmiljoner till kommunen.

Den här gången med 316 lag varav 220 av dem övernattade och dessutom inslag ändå från Spanien vittnar om cupens goda rykte.

Att det även trots allt gick att visa Sverige-Tyskland på storbild på det nyrenoverade Hertig Johans torg visar på beslutsamhet och framåtanda och god PR för staden. Skövde Cityförening gick i veckan ut och beklagade att det inte kunde bli något då torget inte var slutbesiktigat.

Det såg Henrik Berggren, han gjorde ett försök, fick klart med alla tillstånd, Skadevi Cup och Rapp Fastigheter var med på noterna och matchen kunde visas. Värdefullt med driftiga människor.

Att äntligen A-planen (närmast Billingehov) kunde tas i bruk till Skadevi Cup var mycket lämpligt. Planen fick grävas upp när det uppdagades att det fanns en vattenledning under det nya ishallsbygget som måste flyttas. Sedan skedde misstag när den nya planen skulle anläggas, men nu skall allt vara ordentligt gjort och det ser riktigt bra ut.

Ingen Arena?

När det gäller Lillegården har det talats om att bygga en ny matcharena där. Moderaterna gick ut med det i april förra året i något som kan liknas vid ett vallöfte. Kanske stannar det vid vackra ord den här gången.

Visst, det finns en borgerlig majoritet, men också enad opposition och med Sverigedemokraterna som tydlig vågmästare.

Knappast läge att driva igenom ett beslut om en ny matcharena, eller?

Man kan säga att kommunens fastighetschef Ingemar Linusson bekräftade detta när SLA tog upp frågan i förra veckan. Enligt honom är det inget som det arbetas med just nu. Han pratade om att det knappast kommer att hända något på de fem-tio närmaste åren.

Annars verkar det vara fullt upp med Billingesatsningen. Helt nödvändigt att kommunen sätter press på Host Billingehus så att något synbart händer. Med tanke på allt det arbete kommunen lägger ner förstår jag att oron gror. Ute i samhället är det många som tvivlar.

Trist men förståligt

Till sist noterar jag att Skövde HF lämnar Arena Skövde som matcharena i förmån för Idrottshallen. Klubben måste spara pengar för att bli av med sin ryggsäck på 775 000 kronor som är ett hot mot den elitlicens som införs.

Jag har full förståelse för agerandet som är ett måste i ett led att få ordning på ekonomin, men jag tycker ändå att det är ett nederlag att ett av kommunens två elitlag i handboll inte kommer att spela i den självklara matcharenan, mer än vid speciella tillfällen. Det manar till nya funderingar om hyressättningen som länge varit en het potatis för fler än Skövde HF.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.