• idag
  15 juli
  14°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.1 mm
 • torsdag
  16 juli
  24°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  18 juli
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  19 juli
  21°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Soldat höll tyst - slipper straff

Nyheter
PUBLICERAD:
Foto: Petra Älvstrand/TT
En soldat på Skaraborgs regemente dömdes till dagsböter efter att ha använt narkotika på en fest, men talade inte om detta för sin arbetsgivare. Soldaten slipper dock ytterligare påföljder och får ha kvar sitt jobb.

Den var i december 2018 som soldaten var på en fest och i samband med det använde cannabis. Enligt soldaten själv handlade det om en engångsföreteelse då hen var berusad och erbjöds att “ta ett bloss”. Ett urinprov som gjordes av polis ett par dagar senare visade på ett positivt resultat. Soldaten dömdes i februari till dagsböter.

Detta höll dock soldaten tyst om för sin arbetsgivare fram till ett säkerhetssamtal över två månader senare.

Anledningen var att hen var rädd för att det skulle få konsekvenser för anställningen.

Nu har Försvarsmaktens personalansvarsnämnd prövat ärendet om att skilja soldaten från sin tjänst. De ser att omständigheterna kring händelsen inte utgör saklig grund för en uppsägning. Detta eftersom händelsen skedde på soldatens fritid och att hen redan fått ett strafföreläggande. Därför lämnas anmälan utan åtgärd.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.