• idag
  23 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -2°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -5°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ekvation för att förstå hur immunförsvaret aktiveras

Skola & utbildning
PUBLICERAD:
Andreas Tileviks formel.
Foto: Högskolan i Skövde/Montage
Hur aktiveras vårat immunförsvar? Den frågan har Andreas Tilevik, docent i molekylärbiologi, forskat kring och upptäckt att detta kan förklaras med en matematisk formel.

Andreas Tilevik har ägnat stor del av sin forskning på Högskolan i Skövde åt att bygga matematiska modeller för molekyler inom immunförsvaret. Hans senaste forskning har kretsat kring en molekyl som kallas T-cellsreceptorn.

– Denna molekyl sitter på T-cellens yta och bestämmer om T-cellen ska aktiveras. Om T-cellsreceptorn aktiveras, aktiverar den i sin tur T-cellen som därefter aktiverar andra immunförsvarsceller. Eftersom T-cellsreceptorn binder till både kroppens egna molekyler och främmande molekyler (exempelvis molekyler från bakterier eller virus) har det varit svårt att förstå hur T-cellsreceptorn skiljer på vad som är främmande och kroppseget, säger Andreas Tilevik, i ett pressmeddelande.

Om T-cellsreceptorn aktiveras mot våra kroppsegna molekyler kan det orsaka autoimmuna sjukdomar, alltså att immunkroppar angriper våra egna celler, och om den inte aktiveras mot bakterier kan det leda till att immunförsvaret inte ger det skydd vi behöver.

Efter ett samarbete med Simon Davis, professor vid University of Oxford, lyckades Andreas ta fram en ekvation. Den har nu testats och utvärderats av forskare på Oxford och Cambridge genom olika experiment. Resultatet indikerar att ekvationen stämmer.

Ekvationen beskriver hur länge en T-cellsreceptor befinner sig i kontaktytan mellan T-cellen och en molekyl. Det är den tiden som avgör om den kommer aktiveras eller inte. Detta sker efter två sekunder och främmande molekyler håller kvar T-cellsreceptorn mycket längre i kontaktytan än kroppsegna molekyler.

Resultatet publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America).

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.