Micke Syd ger tillbaka - Gyllene Tiders farväl av Skövde

Det händer
PUBLICERAD:
Micke "Syd" Andersson är trummis i Gyllene Tider.
Foto: ERIK NYLANDER/TT
Popgruppen Gyllene Tider gör ikväll ett stopp i Skövde med sin avskedsturné. Micke "Syd" Andersson har tillsammans med vännen Fredrik Lilliestråle Stéen och bandet bjudit in personer som gjort och fortfarande gör skillnad för andra.

Ikväll kommer popgruppen Gyllene Tider till Skövde och för en del inbjudna är det en alldeles speciell upplevelse. Bandet har gjort låtar som för många betyder mer än bara ett par meningar satt till musik. Micke "Syd" Andersson har tillsammans med Fredrik Lilliestråle Stéen och bandmedlemmarna startat ett initiativ. Vid varje spelning under avskedsturnén bjuder de in blåljuspersonal. Två poliser, två från ambulansen, två från räddningstjänsten och två utlandsveteraner bjuds in för att tackas för deras insatser.

– Om människor bara förstod hur lite som egentligen behövs för att göra skillnad på någon annans liv, säger Micke “Syd” Andersson

Allt började under den förra turnén, 2013, när Mickes fru av en slump träffade Fredrik Lilliestråle Stéen och de pratade en stund. Micke sökte senare upp Fredrik och de träffades i Stockholm, pratade om stresshantering och folkhälsa, som Micke är väldigt intresserad av, och har därefter varit vänner.

Hur kom initiativet till?

– Jag är insatt i det och det har funnits runt om mig under min uppväxt. Min bror är brandbefäl, syster chef för ambulansen i Halmstad, min kusin är piketpolis i Göteborg, svägerska arbetar i ambulansen, min dotter utbildar sig till polis och pappa har varit brandchef. Jag känner en hel del poliser och veteraner och de räddar arslet på oss, bokstavligt talat.

Han pratade med Fredrik som jobbar inom försvarsmakten, och de bestämde, tillsammans med bandet, att de skulle bjuda in åtta personer som arbetar som blåljuspersonal. De skickade ut inbjudningar och har mottagit väldigt många fina brev och meddelanden.

– Vill man känna att man gör skillnad för folk och att det finns en mening med det man håller på med ska man göra något sånt här. Många har väldigt starka minnen av vår musik och om jag då kan tacka dem genom något sånt här, då gör jag det.

Utöver en inbjudan till konserten får de utvalda även komma bakom scenen, höra Micke och Fredrik prata om varför de gör det här och framförallt får de ett stort tack.

Hur känns det att kunna ge tillbaka?

– Det känns bra att göra en sån här grej i och med att det är sista turnén. Jag har stor glädje av det. Inte för egot men för att känna att jag tog ett beslut om något och de som var där var glada. Anledningen till att vi inte har gått ut med det är för att folk lätt tror man gör saker som dessa för att tjäna pengar vilket det inte handlar om. Vi vill visa att vi är tacksamma.

På varje konsert under avskedsturnén kommer åtta personer vara speciellt inbjudna. Micke berättar att en tjej från ambulansen var med under en spelning och sedan komma bakom scenen efteråt. Senare samma dag fick Micke och Fredrik en bild av henne där man kunde se att hon gått på nattpasset men att hon tyckte att det skulle bli en bra natt.

– Kan jag göra skillnad, om ens lite, så vill jag göra det. Om man inte kommer från den här världen så är det en guldkant. Jag har fått enorm hjälp av Fredrik och det är så otroligt roligt. Det handlar om att välja och jag valde. Det behövs inga gåvor eller pengar, utan bara att vi tar hand om dina medmänniskor.

Konserten kommer hållas i Boulognerskogen ikväll och är en del av Gyllene Tiders avskedsturné. Regnet ska enligt SMHI och yr.se hålla sig borta till 22-tiden då det kan komma en del nederbörd. Däremot är prognoserna något osäkra. En regnponcho eller vattentät jacka är därför att rekommendera. Mat och dryck kommer att finnas till försäljning och det är därför inte tillåtet att ta med eget in på området.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.