Hoppa till huvudinnehållet

De kämpar för Biograf Vintergatan

Publicerad:
Peter Blomqvist och Christofer Artfors hoppas de att Tibroborna tar chansen att se sommarfilm på biografen så att kassan kan fyllas på. Föreningen som driver biografen behöver pengarna, kassan gapar tom. Foto: Marita Wass

De 143 blå stolarna är bekväma, med höga ryggstöd och lagom mjuk stoppning. Popcornen och drickan finns där. På den stora filmduken visas film av de stora filmskaparna, de senaste filmerna. Lokalen är utrustad med hörslinga och det är enkelt att göra plats för rullstolar.

Kort sagt, på biograf Vintergatan på Storgatan i Tibro finns förutsättningarna för en kväll i filmens värld.

– I vanliga fall brukar vi följa skolåret och hålla stängt på somrarna, säger Peter Blomqvist, kassör i den ideella föreningen som driver biografen.

Men i sommar finns flera filmer på repertoaren, i kväll visas den brittiska komedin Yesterday.

Film i sommar

Att föreningen i år visar mer än den vanliga sommarfilmen har en förklaring. Ekonomin är i bott, kassan måste fyllas på med nya pengar.

– Vi ligger pyrt till, förklarar Peter Blomqvist.

– Vi måste snabbt få in intäkter för att inte behöva lägga ner, säger Christofer Artfors.

Vid sidan av flera sommarfilmer säljs namnskyltar till biografstolarna. Den som vill, privatpersoner som företag, kan köpa en graverad skylt som fästs på en av biografstolarna. Där kommer den att sitta under ett år, något som ger föreningen föreningen tillskott i kassan.

– Det är en gammal idé som har fått nytt liv, säger Peter och konstaterar att sex personer nappade redan efter ett par dagar.

Inga guldbyxor

De omkring 20 föreningsmedlemmarna har många idéer för att locka fler till den lokala biografen. Men mycket stannar på idéstadiet eftersom det inte finns pengar att realisera dem.

– Idag har vi ingen buffert, konstaterar Christofer.

Peter har räknat på siffrorna. Det behövs inga guldbyxor.

– Om alla Tibrobor går på bio här en gång om året går vi runt, säger han.

Men så är det inte. Idag räknar biografentusiasterna med 3 500 besökare på ett år.

Konkurrensen är tuff. Många unga kollar film på platta eller mobil, andra åker till Skövde för att se på film där. Ytterligare andra stannar hemma i tv-soffan.

– Att se film hemma ger inte samma känsla, säger Peter.

Peter och Christofer berättar om arbetet som sker före och efter en föreställning, om film som ska beställas, om 3D-glasögon som diskas för hand, om salongen som ska städas, om biljetter som ska säljas och rivas. Ett ideellt arbete som föreningens medlemmar gärna ägnar sig åt, för möjligheten att se film på hemmaplan. Föreningens medlemmar har gjort det i tolv år, sedan den bildades som ett samarbete med revygänget.

På senare år har revyn inte spelats, och det är en starkt bidragande anledning till den dåliga ekonomin.

Nu hoppas Peter och Christofer och de andra eldsjälarna att Tibroborna tar chansen och ser film på hemmaplan nu i sommar. Om inte, lär filmvisning på Vintergatan snart vara historia.

Artikeltaggar

BioNöje/KulturSommarTibro

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.