• idag
  21 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  22 okt
  13°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  25 okt
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Industridoktorand till Skövdebaserat spelföretag

Spel
PUBLICERAD:
Adam Palmquist, industridoktorand vid Högskolan i Skövde.
Foto: PRESSBILD
Ett spelföretag skapat av Skövdestudenter har nu fått sin första industridoktorand. Företaget Insert coin tror att det kan ge dem en fördel gentemot konkurrenterna.

Insert coin är ett företag som ursprungligen skapades av studenter vid Högskolan i Skövde och jobbar med spelifiering. För att bli bäst på sitt område har de satsat en hel del på forskning och därför finansieras industridoktoranden Adam Palmquist under fyra år. Det är första gången Skövdestudenter som startat ett spelföretag kommer tillbaka och samarbetar med Högskolan i den formen.

När Insert coins spelifieringsplattform skapades insåg studenterna att de skulle behöva satsa på forskning för att skilja sig från andra företag i branschen.

– Jag hade, genom olika projekt, varit i kontakt med Högskolan i Skövde tidigare. Så vi ställde frågan om det gick att ordna en industridoktorand, och på den vägen var det, säger Adam Palmquist.

Adam Palmquist är den första industridoktorand som anställts av ett spelföretag som ursprungligen startats av studenter från Högskolan i Skövde. Anställningen han har på på högskolan vid Avdelningen för spelutveckling avslutas med en avhandling som är kopplad till utvecklingsarbetet som Insert Coin bedriver inom spelifieringssektorn. Han är positiv till det samspel som skapas mellan akademi och näringsliv.

– Jag ser väldigt många fördelar med att ha en industridoktorand. Den kunskap jag får, och som jag kan delge Insert Coin tack vare min forskningsanställning, gör att vi får riktig spets. Vi kan testa våra teorier mot expertisen Högskolan erbjuder och vårt nätverk har vuxit oerhört fort. När vi pratar med personer och säger att vi bedriver forskning, då förstår folk att det är på riktigt.

En industridoktorand är en forskarstuderande som samtidigt jobbar på ett företag. Jonas Linderoth, professor i medier, estetik och berättande vid Högskolan i Skövde, är Adams huvudhandledare. Enligt honom finns många fördelar med att anställa en industridoktorand, både för företaget och för lärosätet. Det är en investering för lärosätet med låg risk och företaget får ett bra försprång gentemot konkurrenter i form av spetskompetens. Ändå är det fortfarande väldigt ovanligt att spelföretag anställer industridoktorander.

– Det är kul att vi kan se industridoktorander i spelsektorn också, inte bara i de klassiska sektorerna som till exempel ingenjörsverksamhet. Det är viktigt att det kommer forskningsbaserad kunskap i just relation till frågorna om hur spel kan användas i samhället. Diskussionen drivs ofta av kommersiella intressen som inte alltid är så forskningsförankrade som man hade önskat, säger Jonas Linderoth.

Spelifiering

FAKTA

Spelifiering innebär att element som ofta används i spel, används i andra sammanhang för att bidra till högre motivation, ökat engagemang eller ökat lärande.Vi är en modern högskola som präglas av en öppen och välkomnande atmosfär, förstklassiga utbildningar och internationellt konkurrenskraftig forskning. En plats där vi gör framsteg, varje dag.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.