Skövde Flygklubb står som värd för SM i segelflygning inom kort. Ett intensivt arbete med att förbereda inför tävlingen pågår just nu.
Från den 27 juli till den 3 augusti blir det full aktivitet på Skövde Flygklubbs anläggning vid flygplatsen. Under de åtta dagarna ska svenska mästare koras i tre olika klasser i segelflygning. 31 deltagare är anmälda.
– Några av de bästa i Sverige finns med på startlistan, liksom flera landslagspiloter, säger tävlingsledaren Anders Blom.
De tre klasserna är 18-meter (nyare plan), klubb (äldre plan) och tvåsitsplan. Det hålls en tävling per klass varje dag.
– Vi har ett tävlingsområde som sträcker sig från Laxå till långt ner i Småland. Det går ut på att deltagarna ska ta sig till olika brytpunkter på snabbast tid.
Hur långt de tävlande ska flyga bestäms av tävlingsledningen och beror på hur vädret är. Ju bättre, desto längre.
– Det kan vara banor mellan 20 till 60 mil, säger Anders.
Dylan Osolian och Daniel Johansson är lokala hopp som tävlar i klassen tvåsits med klubbens flygplan Twin III.
– Det är första gången jag tävlar i SM. Jag tog flygcertifikat förra året. En häftig sport, säger Dylan.
Vad är då knepet för att lyckas med segelflygning?
– Man behöver ha ett ganska bra psyke och en bra förmåga att läsa av hur vädret kommer att se ut några timmar framöver. Det är en erfarenhetssport. Man tar flera beslut i minuten om framför allt vägval. Är det vanskligt väder och man väljer fel väg kanske det blir att man tvingas landa, berättar Anders.
Vanligtvis använder de en vinsch för att dra i gång segelflygplanen. Men under SM-tävlingen kommer de att bogseras upp med ett motordrivet flygplan.
– Därför kommer det att bullra lite mer än vanligt under den timmen varje dag som vi drar upp hela startfältet.
Senaste gången klubben anordnade en SM-tävling var 2014. 2016 stod de som värd för distriktsmästerskapet.
– Under såna här arrangemang lever klubben upp. Det är mycket arbete och vi är en tio, tolv personer som är i gång varje dag och förbereder inför tävlingen, säger Anders.
Arrangörerna hoppas också på att mycket folk kommer och tittar. Starterna sker kring lunchtid och sedan går de tävlande i mål senare under eftermiddagen och kvällen, beroende på hur lång banan är.