Dags för invigning av konst för miljoner

Konst
PUBLICERAD:
konstverket invigs den 24 augusti.
Foto: Tobias Larsson Franzén
Det påkostade videokonstverket som ska pryda parkeringshuset Mode invigs den 24 augusti. Skaparen, schweiziskan Pipilotti Rist, kommer då att finnas på plats.

SLA har tidigare skrivit om utsmyckningen som ska komma att pryda det nybyggda parkeringshuset Mode. Det handlar om ett videokonstverk som är uppbyggt med hjälp av led-lampor. Konstnären Pipilotti Rist från Schweiz är den som har fått uppdraget.

Verket kommer att vara tio gånger 18 meter stort och kostnaden för det hela är drygt 3 miljoner kronor. Två miljoner kronor för tekniken och en miljon kronor till konstnären.

I mars tidigare i år kunde förbipasserande Skövdebor se att ljusgardinen var tänd under ett test. Då visade det sig att några led-lampor var trasiga och byttes ut. Lamporna sitter med 20 centimeters mellanrum, och står man nära ser man varje lampa för sig. Men om man står längre bort så blir det som en stor tv-skärm.

På kvällen den 24 augusti är det alltså dags för invigning av konstverket. Då kommer skaparen själv att finnas på plats. För de som är intresserade att komma så kommer samlingen att ske vid Valhalls entré.

På Skövde kommuns hemsida beskriver man konstverket så här: “en blandning av sprakande färger, intima drömlandskap och ett abstrakt bildspråk med stadens energi och puls i en upplevelse olik allt annat”.

I kravspecifikationen för konstverket fanns två mål; lyskraft och att sätta Skövde på kartan. Man hoppas att det ska bringa uppmärksamhet till Skövde både nationellt och delvis internationellt.

Pipilotti Rist har sedan 1980-talet arbetat med video och utforskat tekniken. Detta är dock första gången som hon arbetar med en LED-gardin ämnad för byggnader.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.