Hoppa till huvudinnehållet

Travkrönika: Inget är givet här

Publicerad:
Örjan Kihlström intervjuas efter kvalsegern. Hur blir det på söndag?
Örjan Kihlström intervjuas efter kvalsegern. Hur blir det på söndag? Foto: Johan Espefält

När Axevalla pockar på uppmärksamheten inför Stochampionatet hörs den årliga visan om den oslagbara favoriten. Den moderna historien säger något annat. Conrads Rödluva heter årets häst som har både oddsen med sig och emot sig.

Travsverige är förälskade i Conrads Rödluva och inte undra på annat. Det är något speciellt med röda fuxston som bara vinner och vinner.

För så har det varit för Conrads Rödluva som sånär sopat hem sex miljoner kronor halvvägs in i fyraåringssäsongen.

Ja, bortsett från finalen av Drottning Silvias Pokal i våras då hon hade en ”dålig dag” och fick nöja sig med andraplatsen bakom Activated.

Dåliga dagar kan alla hästar ha. Maj månad var inte heller den period då mästertränaren Daniel Redén hade sina hästar i allra bäst form. Något störde dem och alla hans tre superstjärnor gick på pumpen inom loppet av två veckor.

Tre förluster

Conrads Rödluva har studsat tillbaka med besked via två raka segrar. Det råder ingen tvivel om att hon ska gälla som favorit i Stochampionatet, men det är inte givet att hon kommer få segerchecken på 2,4 miljoner kronor serverade på ett silverfat. På insidan har hon konkurrenter som kan vilja tävla (Zeta Kronos, Hankypanky Rubyred) och får hon traska på ledarens utsida blir det långt hem till mållinjen.

Och visst kan vi prata om Örjan Kihlströms sex Stochampionatstriumfer och i all oändlighet prata om hans förträfflighet, men det finns också bommar.

Örjan Kihlström har faktiskt förlorat med tre Stochampionatsfavoriter varav de senaste två är så nyligen som år 2014 (D’One, fyra) och 2018 Dibaba (diskvalificerad).

Sämre har vunnit

Sämre hästar än Conrads Rödluva har vunnit Stochampionatet och bättre hästar har förlorat Stochampionatet.

I de senaste sju upplagorna har bara en favorit – Some Summit för fem år sen – stått pall för trycket.

Hästar som Hilda Zonett, Your Highness, Darling Mearas och Cash Crowe har hävdat sig på den yttersta nivån som äldre, men de lyckades aldrig vinna Stochampionatet.

Så nej, ingen ska påstå att årets upplaga av Axevallas största lopp saknar nerv utan återigen…

Conrads Rödluva har både oddsen med sig och emot sig.

Artikeltaggar

AxevallaÖrjan KihlströmStochampionatetTrav

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.