Hoppa till huvudinnehållet

Dukes Tourney är igång

Publicerad:
Skövde Dukes besegrade MSAFF med 32-20.
Skövde Dukes besegrade MSAFF med 32-20. Foto: Jonathan Ström

Den populära och välkända turneringen inom amerikans fotboll, Dukes Tourney har inletts. Under helgen kommer lag i fyra olika åldersklasser tävla om att vinna den åtråvärda pokalen.

Dukes Tourney är nordens största turnering inom amerikansk fotboll och årets upplaga blir den 27:e i ordningen. 37 lag är anmälda och det kommer att tävlas i fyra åldersklasser, U11, U13, U15 och U17.

Under fredagen inleddes turneringen med ett gruppspel i de olika åldersgrupperna för att på söndag kora vinnarna under finaldagen.

Dukes finns med i U15

Skövde Dukes har med ett lag i klassen U15, det är ett lag som är mixat med spelare från Skövde Dukes, Borås Rhinos, Jönköping Spartans och Lidköping Lakers. Laget spelade två matcher under premiärdagen där man vann en match och förlorade en. Förlusten kom i den första matchen när man stötte på tuffa Carlstad Crusaders men i sin andra match för dagen fick man revansch.

– Den första matchen var väldigt tung, Karlstad är tuffa men vi tog igen och vaknade till liv, säger Magnus Nordén som tränar laget.

I den andra matchen ställdes man mot MSAFF (Mellersta svenska Amerikansk FF). En match som Skövde tidigt kom i underläge i efter en touchdown i första anfallet från MSAFF. Men man kämpades sig tillbaka och efter ett antal imponerande passningar från lagets quarterback och flera smarta löpningar från egna spelare stod man tillslut som vinnare. Skövde vann matchen med 32-20.

– Den här matchen gick precis som vi ville. Allting vi väntade på i matchen mot Karlstad, det kom nu. Det är imponerande att killarna är så samspelta, det är fyra lag som spelar som ett och det gör mig jättestolt, säger han.

Killarna i Skövde Dukes U15 lag firade med “vågen” efter segern
Killarna i Skövde Dukes U15 lag firade med “vågen” efter segern Foto: Jonathan Ström

Två pass i månaden

De olika lagen som har mixats ihop till Skövde Dukes har försökt att träffas och träna två gånger i månaden men avståndet mellan de olika föreningarna har gjort det svårt att få full närvaro.

– Det har varit svårt att ha full trupp varje träning men inför Dukes Tourney har vi haft en träningsdag i Borås med bra närvaro och sen hade vi mycket träningar här i Skövde på våren.

U15 klassen består av två grupper med flera föreningar som tidigare vunnit turneringen. Om coach Nordén får drömma så ser han framför sig en lyckad avslutning på söndag.

– Jag tror på det här laget och hoppas att vi står som segrare när vi summerar årets turnering.

Amerikanskt besök

Under helgen kommer det även vara besök från Nordamerika. Den tidigare NFL-spelaren Caleb Hanie med meriter från klubbar som Chicago Bears och Denver Broncos kommer tillsammans med fler tidigare NFL spelare att finnas på plats och visa upp Flex fotboll. En sport som Hanie grundade tillsammans med tre tidigare NFL-spelare 2017 och det är ett alternativ likt amerikansk fotboll men som ska minska risken för skador.

Artikeltaggar

Amerikansk fotbollSkövdeSkövde Dukes

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.