Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen vill slippa ansvar för sanering vid Böja såg

Publicerad:
Reporter Per Engelbrektsson
Per Engelbrektsson
per.engelbrektsson@sla.se
Delar av forna Böja sågverk på en bild som togs 2014. Sedan 2012 har Miljösamverkan östra Skaraborg arbetat med provtagningar och en kommande sanering. Nu vill Skövde kommun att staten tar ansvar för en sanering av området.
Delar av forna Böja sågverk på en bild som togs 2014. Sedan 2012 har Miljösamverkan östra Skaraborg arbetat med provtagningar och en kommande sanering. Nu vill Skövde kommun att staten tar ansvar för en sanering av området. Foto: Per Engelbrektsson

Föroreningarna i marken vid Böja sågverk måste tas om hand, men nu hoppas Skövde kommun att slippa huvudmannaskapet och ber istället SGU ta ansvar för de åtgärder som krävs.

I en skrivelse till Sveriges geologiska undersökning, SGU, skriver samhällsbyggnadschefen Caroline Hagström att Skövde kommun saknar både resurser och kompetens att åta sig förberedelser och åtgärder för en sanering.

Undersökningar utförda av Miljösamverkan östra Skaraborg visar att det finns finns föroreningar som kan innebära risker för både människor hälsa och och miljön.

Ärendet är en riktigt gammal surdeg och går tillbaka till användningen av pentaklorfenol vid tryckimpregnering av trä vid sågen under 1980- och 1990-talet.

Efter en konkurs på 1990-talet har fastigheten stått övergiven. Området finns med på länsstyrelsens prioriteringslista över förorenade områden.

Artikeltaggar

Caroline HagströmNyheterSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.