Hoppa till huvudinnehållet

Kullingstrofén avgjordes på långa sträckan

Publicerad:
Totalsegraren Mattias Monelius i sin Skoda Fabia R5.
Totalsegraren Mattias Monelius i sin Skoda Fabia R5. Foto: Jonny Persson

Det blev som väntat förarna med de modernaste bilarna som körde om totalsegern i årets upplaga av Kullings MS rally Kullingstrofén och nästan två mil långa sträcka tre blev avgörande.

Örebros Mattias Monelius körde här ostört till sig bästa sträcktid och vann sedan totalt, 5,3 sek före Simrishamns Joachim Grahn och 6,0 sek före Nyköpings Christoffer Haglund.

– Jättefina vägar och första gången tillsammans med Håkan Palm.

– Notläsningen fungerade perfekt, men lite svårt med arrangörsnoter jämfört med egna. Det blir SM nästa och där ska vi försöka försvara eller förbättra tredjeplatsen, säger Mattias Monelius.

”MECA-Kullinstrofén” avgjordes på fyra fina sträckor, där ingen var kortare än 9 km. Fjolårssegraren Anton Eriksson från Sundsvall började bäst med sin Skoda Fabia och vann sträcka ett väster om Vårgårda, två sekunder före Joachim Grahn, 4,5 före Mattias Monelius och drygt tio sekunder före Nyköpings Christoffer Haglund. Grahn vann sedan andra sträckan, två tiondelar före Eriksson och 1,6 sek före Stig Andervang och hans väl använda Mitsubishi.

Tuff tredje sträcka

19,75 km långa sträcka tre, norr om Källeryd, blev en tuff uppgift för de tävlande. Här körde Monelius felfritt och vann sträckan, halvsekunden före Haglund. Grahn stördes i dammet av en långsammare bil som startat minuten före och var slagen med nio sekunder. Ledaren Anton Eriksson bröt med motorproblem. På sista sträckan var topp tre inom 1,9 sek, med Monelius före Haglund och Grahn.

I tvåhjulsdrivet hade Nyköpings Hampus Jakobsson, som han sade, för dålig attack på sträcka ett och hade bara nionde tid i klassen. Sedan hittade Jakobsson tempot i sin Toyota Corolla, var klassbäst på samtliga sträckor och vann med 11,8 sek före överraskningen William Binbach från Kolsva och hans Peugeot 208 R2, en bil som i SM körs i otrimmade klassen. Kullings Lars Engström började som tvåa på första sträckan, men tappade sedan lite mot de framhjulsdrivna. Engströms Volvo 940 tappade effekt några gånger, men han grejade fjärdeplatsen, före klubbkompisarna Thomas Lennstrand, Bengt Abrahamsson och och Isac Nordström.

I B 2WD var Östgöten Linus Månsson snabbast. Bakom honom hade Kullings Victor Bergsander och Varas Viktor Johansson en ny uppgörelse. Johansson körde i princip felfritt, men tappade på de snabba bitarna och fick nöja sig som trea.

Bruno Arvidsson t.v. från Stenstorp vann i Grupp E tillsammans med Fredrik Lans.
Bruno Arvidsson t.v. från Stenstorp vann i Grupp E tillsammans med Fredrik Lans. Foto: Jonny Persson

I C 2WD körde Skaras Claes Söderqvist bra med sin Volvo 940 och slutade tvåa. Här imponerade unge Alexander Fogdeby från Storfors. I sin Ford Fiesta R2 vann han klassen med 51 sekunder.

Lokala klassvinnare: Kullings Tim Lagerstam vann otrimmade ”Volvo-klassen” med halvminuten och i Grupp E var Falköpings MK:s snabbast med sin Volvo 244. Trots en del småmissar och utanför vägen några gånger, så vann också han sin klass med halvminuten.

Artikeltaggar

Rally

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.