• idag
  15 juli
  14°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.1 mm
 • torsdag
  16 juli
  24°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  18 juli
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  19 juli
  21°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Svenskamerikanskt besök i Säter

Läsarnas
PUBLICERAD:

I början av förra veckan fick Säter besök av ett 25-tal svenskamerikaner. Gruppens ledare Anders Frykholm hade ordnat en släktträff och tagit kontakt med Binnebergsortens hembygdsförening för att få hjälp att finna torpet Hästgärdet. Föreningen hörde sig för med nuvarande markägaren Bengt Gustavsson, Frälsegården, Åkersäter, som med stort intresse och möda kunnat lokalisera platsen för huset. Torpet, eller rester av det, finns inte kvar men släktingarna ville se platsen där anmodern Maria Kristina Augustdotter, född 1862, hade fötts och växt upp. Maria Kristina gifte sig och emigrerade med fem barn till USA 1882, och ättlingar i olika åldrar var nu på besök. Även Säters kyrka, där Maria Kristina döptes besöktes. Hästgärdet var en av flera besöksplatser i Sverige.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.