Kafferep i Smedjan

Läsarnas
PUBLICERAD:
Gunnar Gröning var smed i Värings smedja vid en av lördagarnas visningar. Han värmer järnet för att få det mjukt så han kan slå det platt och bli till det han önskar.

Wäring-Locketorps hembygdsförening har under två lördagar i juli inbjudit till kafferep i Smedjan samt visning av föreningens museum som finns i byggnaden. Föreningens studiecirkel Wäring-Locketorp år 1890 presenterades och medlemmarnas arbete visades av cirkelledaren Anders Eriksson.

Dagarna i och vid smedjan har varit uppskattade och folk från orten och många andra, som på olika sätt hörsammat inbjudan, dök upp och fick fin gemenskap i eller utanför stugan. De flesta besökte också smedjan som finns i en del av huset. Där visade Gunnar Gröning eller Morgan Gustavsson hur det gick till att arbeta i en smedja. De visade bland annat hur de värmde upp järnet i ässjan som eldades med träkol (eller stenkol) och fick hjälp av en fläkt för att få tillräckligt med luft. För att få luft fick de förr i tiden blåsa med hjälp av en bälg. Det var ett hårt arbete att vara smed förr i tiden.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.