Hoppa till huvudinnehållet

Skövdecyklister laddade för Cykelvasan

Publicerad:
Reporter Linus Hellman
Linus Hellman
linus.hellman@sla.se
Viktor Ludvigsson och Jesper Svensson siktar på framskjutna placeringar i Cykelvasan.…
Viktor Ludvigsson och Jesper Svensson siktar på framskjutna placeringar i Cykelvasan.… Foto: Linus Hellman

På lördag avgörs den elfte upplagan av Cykelvasan. Flera lokala åkare deltar och en av klubbarna som har cyklister på plats är Skövde CK. De har två elitcyklister med i tävlingsklassen i form av Jesper Svensson och Viktor Ludvigsson som båda siktar på en framskjuten placering.

Cykelvasan är i princip en kopia på Vasaloppet med start i Sälen och målgång i Mora. Cyklisterna ska avverka 94 kilometer i spåren i Cykelvasan som har arrangerats sedan 2009.

Skövde CK deltar med flera cyklister i helgen. En av dem är Jesper Svensson, 24 år (fyller 25 i år), som tävlar i elitklassen.

– Förra året slutade jag på en 21:a plats i Cykelvasan. Målet i år är att gå med förstaklungan in i mål. Det klarade jag inte förra året utan jag fick släppa i Lundbäcksbackarna mot slutet. Målet den här gången är att bli bland topp 15. Jag ska försöka ge allt vad som krävs för det, säger han.

– Jag kom femma i helgen på tävlingen Grenserittet och är seedad i fålla noll. Det känns bra att få vara med från start. Jag kör Cykelvasan främst för att det är ett stort medialt intresse kring det. Det är Sveriges största motionslopp så det är många som kör. Det är en häftig grej och en rolig upplevelse att få åka till Sälen och få vara där i några dagar, fortsätter Jesper Svensson.

Efter att ha kört loppet tidigare vet han vad som krävs.

– Det går ganska fort och är rätt så hetsigt. Det är många som vill fram. Det gäller att vara med ifrån start och ligga med bland topp 20 nästan hela tiden för annars hamnar du för långt bak. Det gäller att köra säkert och inte ta några onödiga chansningar.

Klubbkamraten Viktor Ludvigsson, 25 år, siktar på att bli bland topp 15-20 den här gången efter en 36:e plats ifjol.

- I år känns det bättre och det har gått bättre för mig på långloppen. Jag har kommit fyra och femma på de senaste långloppen som jag har kört, säger han.

Är det en intern kamp mellan dig och Jesper?

– Det är det väl alltid, säger Ludvigsson och skrattar.

– Men ändå hjälps vi självklart åt på olika sätt men på slutet är det alltid en spurt och då vill man vara först.

Viktor Ludvigsson ser framemot Cykelvasan.

– Det är roligt med allting runt omkring loppet då det är mycket folk. Det är mycket tjo och tjim under vägens gång. När man kommer in mot Mora så är det en grym känsla. Man blir rätt taggad för att börja spurta oavsett om man är trött eller pigg och förs fram av publiken.

En av favoriterna i Cykelvasan är en annan Skövdebo. Johan Norén, som tävlar för Serneke Allebike CK, var sexa förra året och han siktar nu mot pallen.

Artikeltaggar

CyklingSkövde CK

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.