Askebergadagen med vikingatema

Läsarnas
PUBLICERAD:
Töreboda spelmanslag. Från vänster: Lasse Broberg, Alice Winqvist, Lena Lundin, Folke Gustavsson, Astor Eriksson och Jan Andersson.

Askebergadagen 2019 bjöd på en trevlig upplevelse med en för dagen uppbyggd vikingaby. Dagen började med regn så de första timmarna användes den näraliggande ladan som lokal men efter ett par timmar klarnade det upp och verksamhet kunde genomföras utomhus.

Temat för dagen var att visa forntida järnframställning och samtida verksamheter och liv i en dåtida by. Besökarna fick smaka på ”vikingamat” och ta del av olika verksamheter i byn. Medlemmar från Marks fornminnesförening svarade för vikingabyn och informationen. Arkeologen Martin Toresson berättade vid två tillfällen under dagen om projektet ”Kung Ranes glömda rike”. Askebergadagen avslutades med folkmusik av Törebodas spelmanslag. Trots att dagen började med regn blev det en intressant och trevlig dag summerar Askebergagruppen.