Hoppa till huvudinnehållet

Frost förstör årets fruktskörd

Publicerad:
Rasmus Kumpula
rasmus.kumpula@sla.se
I år kommer det inte att finnas mycket frukt på träden.
I år kommer det inte att finnas mycket frukt på träden. Foto: MALIN HOELSTAD/SVD/TT

Den kalla våren har gjort att årets fruktskörd inte slår några rekord. En del träd och växter har dock klarat sig bättre än andra.

Under de senaste åren har det blivit allt trendigare att plantera kärnor och frukter för att få lite exotiska träd inomhus. Avokado, aprikos, citron, till och med ananas går att själv plantera om man tar hand om de på rätt sätt. Utomhus har de däremot svårare att klara sig emot den svenska kylan. Där odlar vi istället äppleträd till exempel.

– Årets fruktskörd ser ut att bli dålig då det var frost i både april och maj vilket skadade blommorna. Det ser såklart olika ut beroende på vart i Sverige man kommer men på nästan alla håll är det under normalskörd, säger Kirsten Jensen som arbetar på Länsstyrelsen med yrkesmässig trädgårdsodling.

Kallt i maj

Vädret spelar stor roll för att fruktträden ska ge utdelning. Kirsten menar att vädret i maj är avgörande för hur höstskörden blir. Vissa växter har klarat sig bättre än andra.

– En del hallon och björnbär blommar senare och frosten har därför inte gått lika hårt mot dem. Personer med jordgubbsodlingar har också klarat sig ganska bra då de låga plantorna trivs under en fiberduk.

Kirstens tips till de som odlar eller vill börja odla fruktträd och bärbuskar är att plantera det nära en husvägg där det oftast är lite varmare. Har man en stenfasad är det ännu bättre, stenarna absorberar värme under dagen som delvis finns kvar under natten.

Ekologiskt

Den dåliga skörden resulterar i att det inte kommer finnas lika stora mängder frukt i butikerna. Frukten som finns kan också ha vissa skönhetsfel eller märken, så kallad Klass 2-frukt, men smakar precis lika bra som vanligt.

– Det vore bra om konsumenter kunde inse att frukt smakar lika bra även om den har några defekter i utseendet. Oftast är också en frukts ojämnheter ett tecken på att den är ekologisk och att man inte använt några gifter, säger Kirsten Jensen och avslutar:

– All frukt som odlas i Västra Götaland är ekologisk och fri från besprutning.

Artikeltaggar

LänsstyrelsenNyheterTrädgårdVästra Götalands län

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.