Hörselskadade på samverkansutflykt till Kata gård

Läsarnas
PUBLICERAD:
Efter avslutad lunch poserade de glada HRF-arna framför bussen.
Foto: Bengt Gereonsson

I bästa tänkbara väder samlade bussen upp de förväntansfulla deltagarna från Vara, Falköping, Hjo/Karlsborg och Skövde/Tibros HRF- föreningar. Första stoppet var Mattias restaurang utanför Skövde, där en välsmakande lunch intogs. Resan gick sedan vidare till Varnhem, och huvudmålet Kata gård. Väl där så väntade en vandring på cirka 400 meter upp till byggnaden där utgrävningarna hade ägt rum. Belöningen kom i form av en kunnig guide ifrån Västergötlands museum som berättade med inlevelse om platsen och livet på vikingatiden 900-1300-talet e.Kr.

Kata vara en kvinna som levde då kristendomen gjorde intåg i Sverige, genom byggnadens glasgolv ser man henne i sin grav och den runsten som utgjorde locket på stenkistan. Utgrävningarna visar att hon var både rik och hade makt. Byggnaden var försedd med högtalare och en väl fungerande hörslinga, detta gjorde att vi hörselskadade med telespole i hörapparaten kunde uppfatta vartenda ord som guiden sa. En handikappshiss såg till att även rullstolsburna kunde komma in.

Innan hemfärd kunde deltagarna ströva fritt i området, en del besökte kyrkan samt Ryttargården där Dahliasällskapet har sin praktfulla blomsterodling. Under hemfärden kunde HRF:s resesamordnare Bengt Gereonsson känna sig nöjd med att resan var lyckad och att föreningarnas medlemmar hade fått ännu en upplevelsedag tillsammans.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.