• idag
  15 juli
  13°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.3 mm
 • torsdag
  16 juli
  24°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  18 juli
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  19 juli
  21°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

PRO Skövde på hemlig resa

Läsarnas
PUBLICERAD:
Glada resenärer.
Foto: Göran Hermansson

Ett 30-tal PRO:are från Skövde har varit på hemlig resa den 12 augusti. Resan skedde tillsammans med ytterligare ett 20-tal resenärer. Vi hade tur med vädret, innehållet, maten och stämningen.

Resan gick via Fagersanna, Karlsborg, Djäknesundet, Tiveden, Olshammar, Åmmeberg med flera orter. Första stoppet var busskaffe i Askersund och därefter ett av huvudmålen Zinkgruvan som är en underjordsgruva i Askersunds kommun. Företaget bryter och anrikar zink, bly och kopparmalm. Här fick vi värdefull guidning och historisk tillbakablick och om verksamheten idag. Gruvan är över 1300 meter djup och hade en produktion på 1,26 miljoner ton producerad malm och 1,24 miljoner ton anrikad malm 2015.

Därefter gick resan vidare på smala vägar förbi Godegårds säteri med ett möte med en stor lastbil där både buss och lastbil fick backa. Vår skickliga bussförare Susanne klarade det galant och fick applåder.

I Borensbergs värdshus vid Göta kanal var det lunchdags med pannbiff som huvudrätt vilket alla tyckte var en fin lunch. Nu fortsatte resan via Motala till Medevi brunn med rundvandring.

Medevi brunn är nordens äldsta hälsobrunn, som grundades redan 1678 av Gustav Soop och Urban Hjärne. Knappt 350 år senare lever brunnens historia vidare.

Efter nytt busskaffe vid Hammarsundet var vi åter i Skövde strax före klockan 19.00. Det var en riktig hemlig resa med bl.a. målet Zinkgruvan som ingen hade förutsett men som blev ett fint minne för alla oss resenärer.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.